Elke dag maak je wel 1000 keuzes. Kleine keuzes, zoals wat trek je aan, wat doe je op je boterham, zal ik de telefoon wel of niet opnemen. Maar ook grote(re) keuzes. En elke keuze heeft een consequentie. Elke keuze die je maakt heeft gevolgen, elke keuze leidt weer tot een nieuwe keuze. 

1000 keuzes die impact hebben op je leven.

En het maken van veel, zo niet alle, keuzes gebeurt in je hoofd. Je brein draait overuren. 

Druk, druk, druk

Dat is één van de redenen dat ons hoofd overloopt. Voor elke keuze is ons brein onbewust of bewust bezig met het bepalen wat die keuze zal zijn. En als je je dan bedenkt hoeveel prikkels je al op een dag binnen krijgt door wat je ziet of hoort. En hoeveel keuzes je op een dag maakt, dan kan je je voorstellen dat je brein nooit stil staat. 

Teveel prikkels heeft consequenties. Focussen wordt steeds moeilijker. En daardoor wordt het maken van keuzes, het nemen van besluiten, zeker de grotere en belangrijkere beslissingen, steeds lastiger. Het structureren van de informatie die je nodig hebt om een goed besluit te nemen, zal meer tijd in beslag nemen. 

Maar je ziet ook dat mensen hun keuze uitstellen. Uit angst dat ze iemand teleurstellen. Uit angst dat ze de verkeerde keuze maken. Uit angst dat ze iets missen. Die angst zorgt ervoor dat je gaat piekeren en nadenken. En daarmee belast je je brein dubbel. Enerzijds die angsten die je brein bezig houden en aan de andere kant moet dat brein ook een keuze maken.

Alles draait om je brein. Het is dus zaak om je brein tot rust te brengen.

Breng je brein tot rust

Makkelijker gezegd dan gedaan. Want de keuzes en prikkels verdwijnen niet zomaar. Behalve als je je opsluit in een kelder, zonder afleiding. Maar dat lijkt mij geen leven.

Andere oplossing is dat je ervoor gaat zorgen dat je anders met je prikkels en keuzes omgaat. De druk van de ketel halen.

Je weet zelf heel goed hoe je prikkels kan vermijden. In de wetenschap dat onze mobiele telefoons voor de meeste prikkels zorgen, zou het wegleggen van de telefoon al voor een heleboel rust kunnen zorgen. 

En het wegleggen van je telefoon is al een keuze 😉. Het aantal keuzes verminderen, is blijkbaar een stuk lastiger. Het maken van keuzes kan wel makkelijker.

Stel dat het een feit is dat elke keuze goed is, dan zou dat feit alleen al voor rust moeten zorgen. Er bestaan geen foute keuzes, alleen goede beslissingen.

In plaats van verzamelen van informatie, een onderbouwde beslissing nemen, zou je kunnen vertrouwen op je buikgevoel, je intuïtie. Je hoofd is je ratio, zijn je twijfels, is je angst. Het durven luisteren naar je intuïtie vereenvoudigt de keuzes die je maakt.  

Blijkt de keuze achteraf toch niet de juiste te zijn, dan zou dat je angst niet moeten voeden, maar kan je er juist van leren. Dit feit meenemen bij toekomstige keuzes die je maakt. 

De natuur in om keuzes te maken

Het makkelijkste alternatief is de natuur in te stappen en te gaan wandelen.

Wandelen zorgt namelijk voor rust in je hoofd. Je brein komt tot rust. Er ontstaat ruimte.

Ruimte die je kan gebruiken om je keuzes te maken.  Om helderheid te krijgen, om overzicht te creëren, zodat je instaat bent de keuze te maken.

Ik kan je helpen bij het creëren van die helderheid en dat overzicht. Hierdoor wordt het nemen van beslissingen makkelijker. 

Kies voor een Opkikkerdag, echt een dag voor jezelf. Tot rust komen in je hoofd en lijf, energie op doen. Werken aan de keuzes die je wilt maken als het gaat om je doelen te realiseren. En dan met focus aan de slag gaan. Tot 29 februari kan je een ticket kopen met korting (€97 in plaats van €147) en er zijn maar 3 plekken beschikbaar. 

Enjoy life 🧡!

Share This