Thuiswerken. We doen het meer dan ooit. Misschien werkte je al vanuit huis, maar had je toen het rijk voor jou alleen. Nu is het anders. Met misschien een partner en/of kinderen die ook (deels) thuis werken of studeren. En minder redenen om het huis te verlaten. Dus zit je veel op elkaars lip.

Misschien had je een fijne werkplek buiten de deur die je hebt opgegeven, of een mooie werkkamer in huis die je nu deelt met een huisgenoot. Dat maakt het lastiger om je te concentreren. Te focussen. Dingen gedaan te krijgen. 

Ondanks verschillende mensen in huis om iets aan te vragen of tegen te vertellen, lijkt iedereen juist jou nodig te hebben, en wel nu! Dat komt bovenop de andere afleidingen die thuis werken sowieso al met zich meebrengt: de vieze vaat, de strijk, de boodschappen. De bel die gaat omdat een bezorger een pakje komt afleveren. Je drinkt wat vaker een kopje koffie met je partner en luncht met je kinderen. Heel gezellig (en ook noodzakelijk).

Er blijft dus minder tijd over voor je actiepunten. Voor de dingen die je heel graag wil doen. Die je moet doen om jezelf te ontwikkelen of om stappen vooruit te zetten met je bedrijf. Je bent immers vooral bezig met acute brandjes blussen, acute behoeften bevredigen. Voor je huishouden én voor je werk.

Ik geef je 5 tips die kunnen helpen om meer focus te krijgen. Probeer ze eens uit en laat me weten waar je het meeste aan hebt.

1. Ga van willen naar moeten

Je wil van alles doen, zaken realiseren, stappen zetten. Toch kom je niet vooruit. Je zet geen vinkjes op je actielijst. Je ziet de noodzaak van je geplande acties wel, maar blijkbaar zijn ze niet urgent genoeg. Het brandt nog niet. Dus kom je nog niet in actie. Elke keer is er wel iets belangrijker en urgenter dan die offerte opstellen, of je inschrijven voor die cursus. Wil je iets bereiken? Maak het dan urgent. Maak wat je wil doen zo belangrijk dat je het wel moet doen. Van willen naar moeten dus.

2. E-mails verwerken is werken aan andermans to-do lijst

Dit komt uit het boek Fokking druk van Thijs Launspach. Het is misschien geen echte tip, maar eerder een inzicht. Als iemand jou een e-mail stuurt, zit daar vaak een vraag of opdracht in. Iets wat jij moet beantwoorden of uitvoeren. De verzender van de e-mail verwacht misschien meteen een reactie. En dus gooi jij je planning om en ga je voor hem of haar aan de slag, terwijl je eigenlijk iets anders op je to-do lijst had staan. Zo beïnvloedt een ander wat jij doet en wanneer. Het is dus verstandig om vooraf te bepalen hoe laat je je e-mails gaat bekijken (bijvoorbeeld pas nadat je iets hebt kunnen afvinken op je to-do lijst). En als je ze leest, vraag je dan af of jij wel degene bent die iets moet doen en daar tijd voor heeft. Ben je niet de meest geschikte persoon of heb je geen tijd? Kaats te bal dan terug. 

3. Je kunt je maar 4 uur per dag echt focussen

En dat is niet veel. Volgens Brits onderzoek is het zelfs slechts 2.53 uur. Die paar uur kun je maar beter goed gebruiken. Op welk moment van de dag je het meest productief bent, verschilt per persoon. Bepaal dat voor jezelf en plan in die uren de activiteiten waar je je echt op moet concentreren. Ben jij het meest productief bij het krieken van de dag? Begin dan in de vroege ochtend meteen dat projectplan te schrijven of die pitch voor te bereiden. In plaats van eerst te scrollen door social media of je favoriete blog te lezen. Dat kan later, met iets minder focus.

4. Neem pauze (en ga naar buiten)

Klinkt dit als een open deur? Tja, zo belangrijk is het! Continu focussen zorgt ervoor dat je brein ook continu actief is en steeds minder goed informatie verwerkt. Zorg dus op tijd voor een reset. Daarom is dat koffiezetapparaat op je werk zo belangrijk. En thuis dus ook. Even een praatje maken. Even naar iets anders kijken dan je papieren of je beeldscherm. Staar met die kop koffie in je handen ook gerust even uit het raam. Wil je het helemaal goed doen, ga dan naar buiten en maak een ommetje. Wedden dat je daarna met nieuwe energie kunt focussen? 

5. Maak afspraken met je huisgenoten

Het is belangrijk dat je met je huisgenoten praat over welke uren je niet gestoord wil worden. Vraag ook aan hen wanneer ze geconcentreerd aan het werk moeten. Zeker met kinderen is het handig om afspraken te maken. Zo is de kans een stuk groter dat je echt aan die vier uur per dag geconcentreerd werken toekomt.  

Ik ben benieuwd welke tips jij oppakt. Laat je het me weten?

Share This