Gek hè dat het zo werkt … nieuw jaar, nieuwe kansen.
Ik blijf me erover verbazen wat een jaarwisseling allemaal met zich meebrengt, als we het hebben over doelen. Zodra de jaarwisseling eraan komt gaan we nadenken over doelen en beginnen er ook op 1 januari mee. 
Ik denk dat het te maken heeft met het afsluiten van een oud jaar en de start van een nieuw jaar. En waarschijnlijk kunnen we dan ook alles wat niet succesvol is verlopen, vergeten. Er ontstaat nieuwe energie en focus om zaken aan te pakken.

Een nieuw jaar is dus eigenlijk het perfecte moment om nieuwe doelen te formuleren (geen nieuwjaarsresoluties, maar echte doelen). We denken ‘as we speak’, na over wat we privé en zakelijk in 2020 willen bereiken. Ik ook.

In elk geval gaan de gesprekken die ik de laatste tijd met ondernemers voer, dan ook vooral daarover. Wat ga je in 2020 allemaal doen?

Maar toch weet ik nu al dat er een heleboel doelen in 2020 niet bereikt gaan worden. Waarom? Nou een aantal redenen.

Haalbaarheid van je doel
Doelen SMART maken is verstandig, en de belangrijkste component heeft te maken met de haalbaarheid van je doel. Immers als je doel niet haalbaar is, dan zal je ook niet in actie komen. Je twijfelt nog voordat je begint. Bijvoorbeeld je wilt met je bedrijf graag een jaaromzet van €40.000 halen. Maar als je goed nadenkt weet je al vooraf dat je dat niet gaat lukken, behalve als je rigoreuze keuzes maakt of de jackpot in het casino wint. Daardoor begin je dus vaak niet eens. Vooral om teleurstelling te voorkomen.

Bereidheid om je doel te bereiken
En kan komen we eigenlijk gelijk al bij de tweede reden, keuzes maken, al dan niet rigoreus. Wat ben je bereid om te doen of te laten om je doel te halen? Wat zet jij in?
In ons voorbeeld maak je rigoreuze keuzes door bijvoorbeeld meer uur te gaan werken, je vaste, parttime baan op te zeggen, je prijs te verhogen, bepaalde klanten niet meer aan te nemen. Ben je daartoe bereid en heb je het lef om dat dan ook te doen. 
Ben je niet bereid om die stappen te zetten, dan is de kans dat jij je doel bereikt, klein. 

Prioriteit dat je je doel meegeeft
Hoe belangrijk is je doel nu eigenlijk. Want je kan wel €40.000 per jaar willen verdienen en je bent ook bereid om daarvoor rigoreuze keuzes te maken, maar er kan altijd iets gebeuren waardoor je doel geen prioriteit (meer) heeft. Misschien win je wel de lotto, of misschien vind je de baan van je dromen of krijg je een relatie met een persoon aan de andere kant van de wereld. Daardoor worden prioriteiten overhoop gegooid en kan jouw doel naar de achtergrond verdwijnen. Geen prioriteit, geen succes.

Energie die het (uitvoeren van je) doel je geeft
Dingen die lukken, die je dichter bij je doel brengt, het geeft je allemaal energie. Maar ook de complimenten die je krijgt. Het werkt allemaal energie verhogend. 
Het krijgen van positieve feedback zorgt voor een hogere kans van slagen. Immers niet alleen jijzelf gelooft in je doel, ook je naaste omgeving en dat geeft vertrouwen. 

Succesformule 
Het is eigenlijk heel simpel … je hebt deze 4 componenten nodig om je doel te halen, om succesvol te zijn als het gaat om het halen van je doelen. 

(Haalbaarheid + Bereidheid + Prioriteit) * Energie = Succes

Simpel … maar niet makkelijk!
Want als één van deze vier aspecten ontbreekt of niet volledig aanwezig dan is de kans kleiner dat je je doel haalt.

Iedereen maakt doelen, maar niet iedereen haalt deze doelen. Zaak dus om ook naar de aspecten te kijken die de kans vergroten om wel succesvol te zijn. 

Wil je in 2020 met succes werken aan je doelen, maak dan een afspraak voor een FOCUS dag. Ik heb in december nog twee dagen beschikbaar om met jou, je doelen en deze succesformule aan de slag te gaan. 

Share This