Mijn laatste blog ging over FOCUS en bevatte 5 tips om FOCUS aan te brengen en vast te houden (je kan de blog hier nalezen). Conclusie van die tips is, dat het hebben van een DOEL zorgt voor FOCUS. Je weet wat je wilt bereiken. 

Naar aanleiding van die blog kreeg ik de volgende vraag: “Laura, ik heb een doel, maar toch heb ik geen focus. Hoe kan dat?”. En misschien herken je dat wel.

Je denkt na over grote dromen en doelen.
Je denkt na over je jaardoelen.
En nog sterker je beschrijft je doelen. Je denkt na over kleinere en grotere (sub)doelen die je helpen om te realiseren wat je wilt bereiken, maar toch lukt het niet om ze te halen.

Gewoon omdat je je niet kan focussen. 

In deze blog drie vragen die ervoor zorgen dat jij begrijpt waarom alleen over je doelen nadenken, ze te beschrijven en op te delen in kleinere stukjes (het plannen) niet voldoende is. 

Focus ontstaat alleen als jij intrinsiek gemotiveerd bent om dat doel, hoe groot of hoe klein ook, te halen. De vragen hieronder zullen je helpen om die intrinsieke motivatie te achterhalen.  

Het begint allemaal met die droom, een verlangen, de stip op de horizon. Welke je vertaalt naar een langer termijn doel. En dat doel ga je stap voor stap realiseren. Grotere en kleinere (sub)doelen die bijdragen aan die droom. Bijvoorbeeld door de doelen die je elk jaar bepaalt.

De onderstaande vragen kan je projecteren op het lange termijn doel, maar ook de doelen die bijdragen om dat lange termijn doel te halen.

 

Wat wil ik nu ECHT?

Deze vraag is echt de meest essentiële vraag. De waarom-vraag. Dit is nu jouw intrinsieke motivatie om je doel te bereiken. Die motivatie zorgt voor focus en dus ook actie om stappen te nemen om dat doel te halen. 

Kun jij mij uitleggen waarom je juist dat doel wilt bereiken. Wat zou er gebeuren als jij dat doel niet zo kunnen halen?

En als je het over jouw doel hebt, krijg je dan vaak te horen dat je ogen gaan stralen. Dat je barst van de energie.  

Dan zit je op de goede weg … dan is het verlangen naar dit doel groot. 

 

Wat LEVERT het me OP? 

Een droom, hoe ideëel ook, levert je altijd iets op. Het kan natuurlijk geld zijn, maar ook prestige, liefde, trots, waardering, voldoening, vrienden, aanzien, geluk. Zeg maar jouw “opbrengst”. 

Doelen die formuleert om je droom te realiseren leveren dus iets op. Impliciet vergelijk je je inspanning die nodig zijn om je doel te halen en de opbrengst van het bereiken van je doel. En dat moet in elk geval met elkaar in balans zijn of de opbrengst is groter dan de inspanningen. 

Zijn de inspanningen groter dan zal je motivatie ook afnemen. En dus ook de focus. 

 

Wat moet je er voor LATEN? 

Om je doelen, welke je dus echt wil realiseren, welke je iets opbrengen, te halen, heb je tijd nodig. Dat betekent dat je tijd vrij moet maken. En dat betekent weer dat je keuzes moet maken. Want waarschijnlijk zal je activiteiten die je eerst deed moeten laten.  

Ofwel vind je het bereiken van je doelen belangrijker dan de activiteiten die je moet schrappen in je agenda, zodat je tijd creëert om die doelen te realiseren.

Kan je geen keuze maken, wil je geen tijd vrijmaken, dan zou ik de eerste twee vragen nog een keer beantwoorden.

 

Werken aan je doel!  

Wat is jouw droom en welke stappen ga jij in 2020 zetten om je droom een stap dichterbij te brengen? Kom op woensdag 20 november naar de Opkikkerdag 🐸 . Dan gaan we hiermee aan de slag, immers jouw doelen staan op deze dag centraal. 

Share This