Van de week was ik op een netwerkborrel en had daar een discussie met een andere businesscoach. De discussie had te maken met de problemen waar een ondernemer tegenaan loopt. Volgens mij heeft dat vooral te maken met focus, de moeite die ondernemers hebben om de focus te vinden en bovenal te houden. De andere businesscoach had het idee dat ondernemers het vooral moeilijk vinden om keuzes te maken, knopen door te hakken.

Ik zal jullie niet vermoeien met de discussie zelf, maar uiteindelijk hebben die twee natuurlijk wel wat met elkaar te maken. Liggen ze in elkaars verlengde. En misschien is het wel een kip en ei discussie. Immers als je je kan focussen, kan je ook keuzes maken. En zodra je keuzes maakt weet je ook waarop je je moet focussen.

In elk geval in deze blog 5 tips om focus aan te brengen en vast te houden.

Waarom focus?

Focus staat voor scherp stellen. Een fotograaf weet daar van alles van. Het zorgt ervoor dat jij met gerichte aandacht, kan werken aan een doel of taak. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je een doel hebt 😉.
De kunst is dus om je niet te laten afleiden. Hoe meer focus, hoe groter de kans dat jij bereikt wat je wilt bereiken. Focus is zelfs een voorwaarde om je doel te halen. Focus geeft richting. Focus zorgt voor prioritering. Meer resultaten in minder tijd en dus ook meer voldoening.

Echter het leven zit vol met prikkels, vragen en andere verstoringen. Dit maakt het lastig om gefocust te werken voor een langere periode. Je kan je natuurlijk afzonderen van deze verstoringen. Geen telefoon, geen computer, geen kinderen, geen kat. Maar de vraag is of je dan echt kan werken. Naast deze afleidingen heb je ook nog te maken met de belemmeringen die door je hoofd kunnen gaan. Of misschien word je afgeleid door je dromen.

Het hebben van focus is dus niet iets dat makkelijk gaat. Discipline, doorzettingsvermogen en een goed beeld van je doelen werkt in het voordeel als het gaat om het hebben van focus.

TIP 1 Bepaal de noodzaak om te focussen

Heb jij een doel? Wil jij dat doel bereiken? Dan is focus een noodzakelijk kwaad. Zonder focus ben je dan met alles en niets bezig. De noodzaak om te focussen heeft dus te maken met de noodzaak om je doel te bereiken.

Hoe graag wil jij je doel halen?
Welke prioriteit heeft jouw doel?
Wat levert het doel halen je op?

TIP 2 Ken het resultaat

Er is een reden waarom je een doel wilt halen. Het levert je iets op. Dat kan geld zijn, dat kan voldoening of waardering zijn. Maar wat het resultaat voor jou ook is, als je je doel haalt, je kan het visualiseren. 

Visualiseer het eindresultaat. Hoe ziet je leven eruit als jij je doel hebt gehaald? Wat heb je bereikt? Wat kan je doen, wat je nu niet kan?

Je kan het resultaat in je hoofd visualiseren maar nog beter maak er een moodboard van. 

TIP 3 Bepaal de randvoorwaarden

Wat heb jij nodig om je doel te halen, behalve focus 😊.
Wat moet je allemaal doen om je doel te halen. 
Ben jij bereid om alles wat mogelijk is, te doen om je doel te halen? 

Ben jij daar niet toe bereid, dan is het verstandig om te onderzoeken waarom je dat niet wil. Het gaat immers om een doel dat je graag wilt bereiken. 

TIP 4 Zorg voor een deadline

Een deadline .. op moment X wil je je doel gerealiseerd hebben. Als je geen deadline op je doel zet dan zal je nooit in actie komen. Je doel heeft dan immers geen prioriteit voor jou. Zonder deadline zal er nooit focus zijn.

TIP 5 Creëer rust in je hoofd

De laatste tip heeft alles te maken met rust in je hoofd hebben. Rust in je hoofd zorgt voor een aantal zaken. Maar de belangrijkste voor jouw doel is dat die rust zorgt voor overzicht. Je weet precies wat jij moet doen om je doel te halen. 

Wat is jouw doel voor 2020?

Weet jij wat jouw doelen of jouw doelen zijn voor 2020?
Weet jij waar jij je het komende jaar op gaat focussen?

Wil jij met je bekende en/of onbekende doelen aan de slag dan is de Opkikkerdag op woensdag 20 november de perfecte manier om dat te gaan doen. Alle tips passeren dan de revue. 

Aan het einde van de dag weet jij wat je wilt bereiken in 2020 en waarom. Je heb rust en ruimte in je hoofd zodat jij met focus en energie aan de slag kan gaan met de eerste stap om je doel te halen. Heel gefocust!!

Klik hier voor meer info.

Share This