Op 5 januari 2021 liep ik met Jacqueline Senden langs de grens en zelfs over de grens. Klik hier om het verhaal te lezen. 

Gemma Sluysmans reageerde vrij resoluut toen zij het verhaal las. “Laura, je schrijft goede verhalen en ik haal er altijd wel wat uit, maar nu ben ik het echt niet met je eens.” Vandaag gaan we het daar onder andere over hebben. 

cammino della fortuna love is all around

Je hebt je eigen geluk in je handen

Gemma vertelt over haar wieg, en over de wieg van haar moeder terwijl we langs het huis van haar Opa en Oma lopen. En hoe zij en haar broer en zusters allemaal een ander pad hebben gekozen, terwijl hun wieg op dezelfde plek stond.  

De wieg bepaalt je basis, maar de keuzes die je onderweg maakt, bewust of onbewust, bepalen het pad waar je op loopt. En als je een gelukkig mens wilt zijn dan zal je zelf regie moeten pakken. Iemand anders kan dat niet voor je doen.

“Jouw keuzes bepalen jouw mate van geluk,
dus je kan maar beter de regie pakken
.
Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk”

Zelf de regie pakken. Verantwoordelijk zijn voor je eigen geluk. Dat klinkt heel simpel, maar is zo ontzettend moeilijk. Want het zijn juist die wieg en de daarbijhorende normen en waarden, meegekregen van je ouders, je leerkrachten, vrienden en familie, die je kunnen laten twijfelen. 

En wat er dan gebeurt is, dat je gaat luisteren naar anderen in plaats van naar je eigen hart. Of je maakt keuzes op basis van wat anderen denken of wat jij denkt dat ze denken, wat jij denkt dat zij vinden dat jij moet doen (snap je het nog?). In elk geval geef je de regie uit handen en je vertrouwt niet meer op je eigen oordeel. Maar eigenlijk geef je je geluk uit handen. 

Ik vergelijk het maar met mijn eigen pad als ondernemer. Toen ik startte als ondernemer was online werken al hot. Als je als coach succes wilde hebben, moest je online aan de slag. Een weggever, een funnel, een instapproduct, een traject. En omdat ik zag dat het werkte, wilde ik dat ook, ondanks het feit dat ik weet dat mijn kracht ligt in één-op-één of in een kleine groep. Die kracht is ontstaan uit mijn kernwaarden. Mijn online avontuur mislukte, ik heb er veel van geleerd, en totaal geen spijt van. Maar als ik op mijn pad van geluk wil lopen en van die reis mag genieten dan is het verstandig om die kernwaarden, je eigen waarden te gebruiken bij het maken van je keuzes.

Dus als je elke keer weer teruggaat naar je eigen waarden, je eigen drive, zelf de regie blijft houden, dan kunnen de keuzes die je maakt alleen maar goed zijn om te genieten van de reis en geluk te ervaren. En blijkt dat je een verkeerde keuze maakt dan ben jij en alleen jij verantwoordelijk. Niet de wieg …

cammino della fortuna genieten van de reis
cammino della fortuna gemma sluysmans
cammino della fortuna vertrouwen op jezelf

Start: Euverem
Wandeling: Gemma’s rondje langs haar wieg

Share This