Als de energie stroomt, stroomt de energie ook echt. Letterlijk vandaag. De vijfde dag van de Cammino della Fortuna vindt plaats in het grensgebied met Duitsland en we zetten zelfs voet op Duitse bodem. En voor wie het weet … er zijn veel windmolens te vinden daar.

Dus energie ….

cammino della fortuna dag 5 geluk op de grens

Geluk is een dunne lijn

Vandaag ben ik op pad met Jacqueline Senden van de Gillishof in Bocholtz. De Gillishof die dit jaar 700 jaar bestaat en al 400 jaar in het bezit is van haar familie. Zij wilde me graag meenemen naar het grensgebied. En gebied waar geluk een dunne lijn is. En het proces tot geluk, makkelijk kan zijn als je aan de ene of aan de andere kant van die lijn geboren wordt.  

“Geluk hangt samen met de plek waar je wieg staat.”

Waar je wordt geboren bepaalt of je geluk, gelukkig zijn, een makkelijk of lastig proces wordt. 

Als je in het grensgebied woont, speelt de locatie van je wieg ook nog een andere rol. Immers als je wieg in Duitsland of België staat, is opgroeien anders dan in Nederland. En dus ook bepalend voor je geluk. In de wetenschap dat de Gillishof al zo oud is dan zal het vast en zeker ook wel een moment in Duitsland hebben gelegen. Dus de wieg van Jacqueline had ook in Duitsland kunnen liggen. En hoe had haar leven er dan uitgezien? Hoe gelukkig zou ze dan zijn?

En als we dan door het grensgebied lopen en de resten van de 2e wereldoorlog tegenkomen, voel ik me dankbaar dat we 75 jaar geleden zijn bevrijd en dat we in Nederland wonen … het had heel gemakkelijk ook anders kunnen zijn.

Er vliegt een zwerm duiven over ons hoofd als we de Siegfriedlinie passeren. Duiven staan voor vrede en vrijheid. En terwijl ik de vogels probeer vast te leggen, komt het refrein van Over de Muur van het Klein Orkest in me op:

En alleen vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn.
Worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten.
Over de muur, over het IJzeren Gordijn.
Omdat ze soms in het westen soms ook in het oosten willen zijn.

Ja, je geluk wordt bepaald door de locatie waar je wieg staat. Maar ook door je eigen instelling.

Blijf je hangen waar je bent of vlieg je gewoon over de grens? 

cammino della fortuna dag 5 geluk op locatie
cammino della fortuna dag 5 jacqueline senden
cammino della fortuna dag 5 zonder grenzen

Start: Bocholtz
Wandeling: grenswandeling

Share This