Overal kunnen gaan en staan, alles kunnen doen en laten. Of met andere woorden: zo vrij zijn als een vogel. Voor veel mensen is dat geluk.  

Jules Deelder verwoorde het op zijn eigen typische manier:

Vogelvrij

Soms, al dromend kan ik vliegen
en al vliegend ben ik vrij
Niets te willen
Niets te weten
Niets te moeten
dan er zijn
Onder mij zie ik het stromen
in een zuiver perspectief
Boven mij een onafzienbaar
peilloos diep, onpeilbaar niets
Soms, al wakend kan ik voelen
als een vogel in mijn droom
Hoe het is om niets te hoeven
en te zien hoe alles stroomt.

Ondernemerschap is vrijheid. Of toch niet?

Veel mensen kiezen voor het ondernemerschap vanwege het ‘zo vrij als een vogel gevoel’. Zelf je tijd indelen, zelf bepalen waar je werkt en met wie. Zelf alle verantwoordelijkheid dragen en vooral aan niemand verantwoordelijkheid afleggen. Zelf de balans tussen privé en werk bepalen en aan de slag gaan voor en met klanten die je energie geven. En boven alles: je passie en je hart volgen. 

Als het ondernemen je goed afgaat, levert dat uiteindelijk ook financiële vrijheid op. Je verdient voldoende om de dingen die je minder leuk vindt uit te besteden, om nee te kunnen zeggen tegen opdrachten waar je geen energie van krijgt, om zonder onrustig gevoel je bedrijf drie weken dicht te gooien voor een vakantie. De vrijheid van het ondernemen gecombineerd met die financiële vrijheid, dat is de ultieme vrijheid. Daar word je gelukkig van.

Om die financiële vrijheid te realiseren, stel je doelen en benoem je mijlpalen. Met je onderneming begin je vol goede moed aan een reis, een avontuur, met als bestemming ultiem geluk. 

Onderweg komt de twijfel

Maar er is niemand die je vertelt dat als je financiële vrijheid wil, je dan echt aan de slag moet. Dat je stappen moet zetten en geld moet verdienen (de schoorsteen moet toch ook roken en anders komt die financiële vrijheid er nooit). Dat je keuzes moet maken en dat je soms ook een stap moet zetten die je niet leuk vindt. Omdat niemand je dat vertelt en niemand je bij de les houdt, ga je twijfelen aan dat grote doel van jou.

Ondernemen gaat niet vanzelf. Je loopt tegen problemen aan (een klant die niet tevreden is, een pandemie die roet in het eten gooit, je laptop die crasht op het moment dat je het heel druk hebt…). Soms loop je zelfs tegen problemen aan waarvoor je de oplossing niet ziet. Je grote doel lijkt niet meer haalbaar. Je voelt je niet gelukkig. Je denkt erover na om te stoppen. 

Herkenbaar? Dan kan ik je helpen. Ik geloof er namelijk heilig in dat niet de eindbestemming, maar de reis naar dat grote doel van financiële vrijheid jouw geluk is. Dat vraagt even afstand nemen en met heldere geest, gestructureerd, te bekijken wat je moet doen. Samen maken we van de reis, met de vanzelfsprekende en spannende stappen, de twijfels en de beren, een prachtig mooi avontuur. Tijdens dat avontuur kom je vooruit, zie je resultaat en ben je gelukkig. 

Erin Hanson schreef:

There is freedom waiting for you,
On the breezes of the sky,
And you ask “What if I fall?”
Oh my darling,
What if you fly?

Wat als je vliegt? Wat als je vleugels krijgt? Zo vrij bent als een vogel? Daar dromen we toch allemaal van?

 Wil jij niet later als je groot bent, maar NU op weg naar vrijheid? Genieten van je onderneming, de juiste stappen zetten richting financiële vrijheid en al tijdens die reis gelukkig zijn? Stuur me dan een e-mail.

Share This