“Ik ben het zat! Ik wil dingen doen waar ik energie van krijg.” Dat zei de ondernemer waar ik vorige week mee liep. En het is een thema dat vaker voorbij komt in de wandelingen. Het is blijkbaar lastig om energielekken te dichten.

“Ik moet zoveel”, gaat ze door. “Van de mensen om me heen, van mijn klanten en waar blijf ik?” Ze heeft een overvolle moetlijst en dat slurpt al haar energie op. Haar eigen verlangens staan op de laatste plek. 

Moeten, de Dikke Van Dalen beschrijft moeten als ‘verplicht zijn’. En dat is vaak precies de toon. Je bent verplicht om de dingen op je moetlijst te doen. En de crux ligt dan vooral bij jezelf, want jij legt jezelf die verplichting, die moetjes, op. Jij creëert de moetlijst. Jij vindt dat jij ze moet doen. Jij voelt je verantwoordelijk.

Ik stel haar dus de vraag wat zij graag wil doen. En dat blijkt een hele moeilijke vraag. Want wat zij wil, lijkt ondergesneeuwd door alle moetjes. Gelukkig komen we tijdens het gesprek in de wandeling steeds meer dingen naar boven die ze wil, die ze belangrijk vindt.

5 stappen

Een goeie eerste stap is om te weten wat je nu echt wilt. Wil je groeien met je bedrijf, meer omzet? Wil je alleen nog maar leuke klanten? Wil je dat ene project oppakken? Wil je vooral geïnspireerd worden of juist inspirerend raken? Wil je een goede balans werk – privé? Wil je er altijd zijn voor je kinderen? Wil je tijd om die ene studie te gaan doen? Wil je af en toe rust en een momentje voor jezelf? Of wil je vrijheid ervaren? Iedereen heeft zijn eigen verlangens. En alles is hierin goed. Maak voor jezelf een lijst met jouw verlangens. Alles wat in je opkomt, zonder oordeel, zeg maar een geluksdump.

De tweede stap is prioriteren. Je kan naar heel veel dingen verlangen, heel veel dingen willen, maar op jouw geluksdump staan dingen die je super graag wilt of dingen die nice to have zijn. Welke dingen in deze dump vind je het allerbelangrijkste? Welke heeft de hoogste prioriteit?

Stap drie is de keuze maken om je belangrijkste verlangen te realiseren. Om de verantwoordelijkheid te pakken over je leven en je bedrijf. Die keuze is de start. Kijk naar je moetlijst en bepaal wat bijdraagt aan jouw verlangen en wat niet. Het kan immers natuurlijk heel goed zijn dat sommige van die moetjes die op jouw moetlijstje staan, bijdragen aan die realisatie. Zo niet dan zou het wijs zijn om er mee te stoppen, om nee te zeggen, om een oplossing voor te stellen, een alternatief waarbij jij vrijgespeeld wordt.

De volgende stap, stap vier, is bedenken welke stappen je moet (ja ja moet) zetten om te komen waar je wilt zijn. 

En dan natuurlijk de laatste, de vijfde stap. Want of het nu moeten of willen is, je komt er alleen maar door in actie te komen, stappen te zetten, te DOEN. En als je dan iets doet, doe dan iets dat bijdraagt aan jouw prioriteit in je geluksdump in plaatst van het geluk van een ander. 

Simpel maar niet makkelijk

Ja, ja, Laura, makkelijker gezegd dan gedaan. Ja, dat klopt. Patronen en gewoontes zijn vaak moeilijk te doorbreken. Maar ik kan je helpen. Ik kan jouw accountability partner zijn. Degene die je bij de les houdt. Je geweten is. Die er periodiek voor zorgt dat jij de juiste stappen zet, blijft zetten.

Met een stappenkaart koop je 5 wandelingen in die je om de zoveel weken gebruikt om de stand van zaken te bespreken, je knelpunten te adresseren, maar ook wat je de komende tijd gaat doen. 

Meer weten over de stappenkaart? Je weet hoe je me kan bereiken 😜. 

Share This