Mag ik eerlijk met je zijn?

Soms vind ik ondernemen echt k*t. Er zijn dingen die ik echt niet leuk vind. Zoals administratie en acquisitie, maar ook als de twijfel toeslaat, als dingen niet gaan zoals ik had bedacht. De gedachte dat ik misschien wel weer op zoek moet gaan naar een werkgever. Als ik ziek ben en niets kan. Er dus ook geen geld binnen komt, maar de rekeningen wel. Het aannemen van opdrachten die, waarvan ik weet, toch eigenlijk niet zo leuk zijn en alleen maar negatieve energie oproepen. Maar die rekeningen moeten toch betaald worden. De momenten dat mijn agenda zo vol staat dat ik helemaal geen tijd heb voor mezelf, Rob, de jongens, maar ook geen tijd om te werken aan mijn bedrijf.

En dan … uit het niets, gebeuren er ontzettend leuke dingen, zoals een volger die besluit “nu heb ik je nodig”. Of een klant die, doordat ik ze help om overzicht te creëren, structuren aan te leggen, makkelijk resultaten haalt, me belt om het succes met me te delen. Een workshop die ik geef met alleen maar leuke reacties. Of afspraken die gewoon goed lopen. Netwerken die waardevol zijn. Intervisiegroepjes waar ik tot inzichten kom. Maar ook als ik me realiseer waarom ik ooit ondernemer ben geworden, de droom.

Dan ben ik blij dat ik ondernemer ben en wil ik ook niets anders.

YingYang

Zo liet ik van de week twee foto’s zien op Facebook, met de vraag welke van de twee foto’s je het meeste aantrok:

Er kwamen zoveel verschillende reacties binnen. De ene kiest voor reuring, de ander voor rust. Er werd gekozen voor kabbelend water en de ontspanning, maar ook openheid en ruimte. Voor beweging en ontwikkeling. Zon en licht. Springen en zich levend voelen. Eigenlijk teveel om op te noemen.

Terwijl ik al deze mogelijkheden opsom kan ik me voorstellen dat je niet meer kan inschatten bij welke foto wat hoort. En nog mooier is dat ik op een brug sta terwijl ik deze foto’s neem. Links van mij de linker foto en rechts van mij de rechter. Het is één en dezelfde beek. De beek die zorgt voor actie, rust, weerstand, openheid, warmte, beweging, ontwikkeling en verbinding.

Die beek staat synoniem voor mij als ondernemer. Actie, rust, weerstand, openheid, warmte, beweging, ontwikkeling en verbinding, alles zit in mij als ondernemer.

Ying en Yang, beide aspecten zitten in mij als mens en als ondernemer, maar ook in de activiteiten die ik doe. Soms zijn ze minder leuk en soms juist wel. Het is maar waar je de focus op legt.

Share This