Vorige week postte ik een bericht over Anouk Vetter en haar reactie op de vraag van de verslaggever van de NOS nadat ze net het zilver op de zevenkamp had gewonnen. 

Haar antwoord op “Wat is de kop boven dit verhaal?”, raakte me gelijk. Het is waar ik voor sta. En dus schreef ik het bericht.

In het interview denkt Anouk even na over die vraag en zegt dan: “Gewoon doen wat je leuk vindt en ervan genieten, van de weg en waar het naartoe leidt.” 

Mijn bericht zorgt natuurlijk voor heel veel complimenten voor Anouk. Het is ook een super prestatie, dat doe ik haar niet na. Anouk heeft alle aandacht meer dan verdiend en ik werd blij van de reacties en de opgestoken duimpjes op mijn bericht.

Het hele simpele zinnetje – doen wat je leuk vindt en genieten van de weg die je aflegt – was de basis voor het bereiken van Anouks doel: het behalen van een medaille op de Olympische Spelen. Maar ondertussen kan alleen hard werken, focus op wat je wilt bereiken en volledige toewijding geresulteerd hebben in die zilveren medaille. 

En als je dan, in datzelfde interview, hoort dat zij het een paar jaar geleden echt niet meer zag zitten, er klaar mee was en ze bij een wedstrijd haar spullen pakte en het stadion verliet. Dan vind ik het een extra prestatie dat ze nu een zilveren olympische medaille haalt op de zevenkamp. Dan zit daar uiteindelijk toch een hele grote drive. 

Als ondernemer wil je ook je medaille halen, je doel bereiken.

Hoe behaal je je doel?

Gewoon door te genieten? Van de weg en waar het naartoe leidt?

Ik denk niet dat het zo simpel is. Anouks verhaal laat je drie belangrijke onderdelen zien. 

Kunnen is dus een deel van haar verhaal. Je moet aanleg hebben om atletiek te doen. Zeven disciplines beheersen, is geen eenvoudige opgave. Als ondernemer begon je een bedrijf omdat je ergens goed in bent, iets je passie is. Ik ga er maar gemakshalve uit dat elke ondernemer kan wat hij/zij belooft/verkoopt. 

Willen is een ander deel. Anouk verloor op enig moment de motivatie om verder te gaan. Maar blijkbaar kwam er na verloop van tijd de reden waarom ze kampioen op de zevenkamp wilde worden, weer bovendrijven. Daarmee ook de drive om door te gaan. Als ondernemer moet de motivatie er zijn om volledig voor je bedrijf te gaan, om alles uit de kast te halen. Om er andere dingen voor te laten. Om gefocust te blijven, steeds weer. Ook als het tegenzit. Succesvol zijn impliceert dus dat je een drive moet hebben, gemotiveerd moet zijn om dat doel te behalen. Wil jij slagen als ondernemer? Wil jij moeilijke keuzes maken die ervoor zorgen dat je succes hebt? Wil jij er dingen voor laten?

Doen is het derde deel. Je kunt het en je wil het, maar als je onderuit op de bank blijft zitten en je niet voor 100%, nee 200%, inzet om je doel te halen, gaat het echt niet gebeuren. Anouk heeft ongetwijfeld ontelbaar veel uren op de atletiekbaan en in de sportschool doorgebracht. Ook als ze geen zin had. Ook als haar vriendinnen op dat moment op stap gingen of een feestje vierden. Hoe zit dat met jouw doel? Doe jij daar ook alles voor? Werk jij door terwijl de verleidingen (mooi weer, leuk feestje, spannend boek) op de loer liggen?

 

Het doen is de bottleneck. Als je niet in actie komt, als je je beren (belemmeringen) voorrang geeft op jouw weg en wacht tot ze zijn overgestoken, als je geen (moeilijke) keuzes maakt, geen stappen zet, dan komt je doel niet dichterbij. Als je vergeet waarom je met je bedrijf bent gestart, je geen motivatie meer vindt, dan valt er weinig te genieten onderweg.

Focus op je doel, op die medaille.

Focus op de stappen die je wel zet, wel kunt zetten. En zet die dan ;-).

Focus op het positieve resultaat dat je bereikt. Focus is het toverwoord. 

Hoe zit het met jouw focus? De focus op jouw doelen? Op jouw medaille? Welke stappen ga jij de komende tijd zetten?

Heb je behoefte aan ondersteuning? Aan wat overzicht? Dan is de eerstvolgende Camminata speciaal voor jou. Het thema is namelijk focus. 

🍀 woensdag 1 september 

🍀 tijd: 9.30-12.00 uur

🍀 waar: Vijlen

🍀 kosten: €39,50 exclusief btw en natuurlijk van  er €5 naar het goede doel

🍀 maximaal 6 deelnemers

🍀 aanmelden camminata@lauralazzarini.nl

Wil je liever één-op-één sparren? Omdat dan de focus echt op jou ligt, dan maken we een afspraak voor een coachwandeling (aandacht@lauralazzarini.nl).

 

Zie ik jou snel?

Share This