Toen ik nog in dienst was bij het UWV had ik er bijna geen last van. Maar nu ik ondernemer ben, stromen de ideeën door mijn hoofd. Het ene na het andere idee komt in me op. Ik moet dus keuzes maken; met welke ideeën ga ik aan de slag en waarmee niet.

Ik hoor regelmatig van ondernemers die ik spreek dat de ideeën zich opstapelen. Ze staan op kladblokjes, in to do lijsten of in die mooie notitieboekjes. Maar ze echt uitwerken, doorpakken en in de praktijk toepassen, lukt steeds niet. Of ik krijg juist te horen dat er meerdere ideeën tegelijkertijd worden uitgewerkt. En niets werkt.

Hoe kan dat?

Het draait allemaal om keuzes maken. Ze durven niets uit te werken uit angst dat de verkeerde keuze gemaakt wordt of er is gewoon te weinig tijd. Of ze willen juist alles uitproberen. Op meerdere paarden wedden. En in dat geval is er geen focus en lukt er uiteindelijk niets.

De oplossing is heel simpel

Werk het beste idee uit.! Dat is dan weer makkelijker gezegd dan gedaan. Wat is het beste idee? Hoe maak je die keuze?

“Er bestaat geen verkeerde keuze”

Laten we dat voorop stellen! Je maakt nooit een verkeerde keuze. Maar je kan wel betere keuzes maken als je je kernwaarden kent.

3 stappen om je kernwaarden te ontdekken

Het enige wat je nodig hebt is een wit vel papier en een pen.

  1. Wat vind jij belangrijk in het leven? Schrijf op wat jij belangrijk vindt in het leven. Wat geeft je leven kleur?
    Zo vind ik het heel belangrijk om mensen een fijn gevoel te geven, zich thuis te voelen, een situatie te creëren waar mensen zich veilig voelen om open en eerlijk te zijn. Maar ik werk ook heel gestructureerd. En ik vind het belangrijk om tijd voor mezelf te hebben, om te wandelen of een boek te lezen.
  2. Waarom is juist dat belangrijk voor je? Wat levert het je op? Wat betekent dat voor je?
    Als ik een veilige plek kan creëren waar openheid en eerlijkheid centraal staan, ben ik in staat om makkelijker en sneller concreet te worden. Ik kom dan sneller to-the-point. Dat is voor beide partijen fijner, we draaien niet om de brei heen. Structuur zorgt er voor dat ik dingen afrond, me niet laat afleiden, dat ik focus behoud. Door tijd voor mezelf te claimen creëer ik rust.
  3. Bepaal jouw 5 kernwaarden.

Nog een extra tip als je het moeilijk vindt om uit het niets te bepalen wat je belangrijk vindt of gewoon ter controle. Maak een dagboek voor jezelf. Zodra je een situatie tegenkomt die je leuk of juist heel erg vervelend vindt, schrijf deze dan op in je dagboek. Schrijf op waarom je dat vindt, welk gevoel die situatie je geeft. Hou dit dan een week of twee vol en je krijgt een inzicht in het geen je belangrijk vindt.

Op basis van je kernwaarden kan je dus makkelijker keuzes maken. Immers ideeën die bijdragen aan je kernwaarden zullen makkelijker verlopen. De motivatie om door te zetten, om de focus te behouden is groter.
Bijvoorbeeld zo kreeg ik een paar maanden geleden het idee om met ondernemers te gaan wandelen. Wandelen met aandacht. In korte tijd komen tot oplossingen. Ik merk dat je openstellen, in de natuur veel makkelijker gaat. De basis voor een veilige situatie wordt dan al gecreëerd door de natuur. En wandelen staat, voor mij, synoniem voor rust en is ook voor mij ook me-time. Ik ben aan het werken tijdens een van mijn favoriete bezigheden. Dat leek mij een super combi waar ik gelijk energie van kreeg. Voor mij een signaal om dat te gaan uitwerken.

Ondertussen ben ik al een paar keer met ondernemers aan de wandel geweest. Mooi om te zien hoeveel je daadwerkelijk in korte tijd kan bereiken. Maar ook hoe rust en overzicht ontstaat. Een fijne bijkomstigheid is dat de energie die ontstaat, na de wandeling omgezet wordt in focus, om aan de slag kan gaan met het resultaat.

Wil jij ook gaan WANDELEN MET AANDACHT? Neem dan contact met me op of klik op deze link voor meer informatie.
Kunnen we het hebben over je kernwaarden, alle ideeën die je hebt en hoe je een en ander kan aanpakken of uitwerken, hoe je structuur en overzicht kan aanbrengen.

Fijne dag en hopelijk tot snel!

 

Laura

 

Share This