Ik heb regelmatig gesprekken met mensen over het feit dat ze het gevoel hebben niet met de juiste dingen bezig te zijn. Afgelopen week kreeg ik nog deze vragen voorgeschoteld:

“Ik wil me graag meer bezig houden met mijn kinderen, maar als ik dan thuis ben moet ik eerst nog wasmachines draaien, de afwas doen, de stofzuiger door het huis halen, boodschappen halen en dan heb ik helemaal geen tijd meer over om met die kleine iets leuks te gaan doen. Hoe kan ik dat anders aanpakken?”

“Ik ben de hele dag met van alles en nog wat bezig, maar op het eind van de dag heb het gevoel dat ik niets heb gedaan. En ik had een dagdeel in mijn agenda geblokt om aan de slag te gaan met mijn planning voor 2018. Waarom krijg ik dat nou niet voor elkaar?”

Twee hele verschillende vragen maar met nagenoeg dezelfde oplossing. Het draait allemaal om waar je voor staat, je prioriteiten, je waarden en wat je allemaal doet in je leven. Matchen die twee wel met elkaar of juist niet.

In de eerste case is de vraag, hoe belangrijk is het, dat je met je kind(eren) iets leuks wilt doen. Als dat het allerbelangrijkste is dan kan je daar ook tijd voor vrijmaken. Echter het huishouden blijkt belangrijker. Misschien wel, zoals in dit geval, je het niet prettig vindt dat je kind door de kattenharen kruipt. Je geeft om een schone en veilige omgeving. Dus hoe kan je er nu voor zorgen dat jij en je kind toch tijd samen doorbrengen. Nou het klinkt heel simpel maar wat als je die vervelende huishoudelijke klussen nu eens kan delen met je kind, samen stofzuigen en daarna wat drinken met een koekje of samen boodschappen doen. Bij kinderen draait het vaak niet om wat je met ze doet, als ze maar aandacht van je krijgen. En een extra voordeel die vervelende taken worden opeens leuk.

In de tweede case heb je vast en zeker niet niets gedaan. Maar je weet het gewoon weg niet meer. Hou eens bij wat je allemaal doet. Niet voor een dag, maar een hele week. Misschien zelfs wel meerdere weken. Dan krijg je inzicht wat je zoal doet een hele dag. De grote vraag is natuurlijk wat zijn jouw prioriteiten, en hoe passen ze in de keuzes die je maakt over de dingen die jij op een dag doet. Waarom laat je je zo makkelijk afleiden van het maken van die planning?

Klinkt allemaal wel heel simpel hè? En ik weet zeker dat je het ook allemaal weet, het is geen rocket science. Maar waarom doe je het niet? Waarom val je terug op je oude patronen? Oude patronen die niet werken, en dat weet je ook!

Als je blijft doen wat je altijd deed, zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
(En op de duur krijg je zelfs minder.)

Hoe kan je er dan toch voor zorgen dat je het gaat toepassen? Mijn ervaring heeft me geleerd dat het aanleren van nieuwe patronen tijd kost. En doordat het tijd kost is de kans groter dat je terugvalt. Hoe gaaf zou het zijn als je iemand hebt die je helpt om de verandering door te zetten? Iemand die je helpt op het juiste pad te blijven. Iemand waar je je hart kan uitstorten. Iemand die je helpt met het zoeken van oplossingen. Oplossingen die passen bij je prioriteiten, bij je waarden. Elke keer een stapje dichter bij.

Wil jij verandering? Wil jij aan de slag gaan? Maak een afspraak. Dan gaan we samen kijken hoe we ervoor kunnen dat je prioriteiten ook daadwerkelijk prioriteit worden.
Bel me op 06-21521382 ❤️

 

 

Share This