Balans hebben is hot, heb je het nog niet dan wil je het hebben. Heb je het wel, kan het altijd beter. Een leven met de juiste verhoudingen tussen werk en privé. Dat is voor jou balans.

Ik wil je graag voorstellen aan Marga. Marga heeft een eigen bedrijf, een kapsalon. Zij staat altijd klaar voor haar gezin, haar klanten en haar vrienden. Gaat regelmatig op pad met haar vriendinnen. Ze zet zich in voor de hockeyclub van haar dochter, en ziet er altijd fit en leuk uit. Haar huishouden en de tuin zijn helemaal op orde. Geen vuiltje aan de lucht. Marga leidt een leven in balans, toch?

Marga is het hier niet mee eens. Zij vindt haar leven juist niet in balans. Ze komt gewoon tijd tekort. Ze zou graag wat vaker nee willen zeggen, de boel de boel te laten, gewoon even niets. Of die cursus gaan volgen waar de laatste nieuwe kniptechnieken worden uitgelegd. Ze zou ook graag zelf workshops willen gaan geven. Maar ze heeft geen tijd om ze uit te werken. Ze komt niet toe aan tijd creëren, want haar leven moet perfect zijn. Het continu moeten presteren, levert druk op, er ligt altijd wel werk te wachten. En dat terwijl het er aan de buitenkant fantastisch uitziet, dat leven van Marga. Misschien wel precies zoals jij het zou willen.

Voor iedereen is is de definitie van een leven in balans anders. Wat voor mij, of Marga, balans is, kan voor jou onbalans zijn en natuurlijk andersom.

Dus balans is iets persoonlijk, iedereen zou zijn of haar eigen balans moeten (leren) kennen. Je grenzen bepalen. Voor iedereen voelt balans anders. Toen ik, tijdens mijn burn-out, zo’n negen jaar geleden, realiseerde dat ik mijn eigen balans moest creëren was dat de eerste en misschien ook wel de belangrijkste stap die ik heb gezet. Zelf bepalen hoe mijn balans eruit ziet. Niet die van mijn man, van mijn kinderen, van mijn ouders, MIJN balans. De tweede stap was hem realiseren, mijn balans.

Ik heb veel geleerd, maar het allerbelangrijkste was doorzettingsvermogen. Om je eigen blijvende balans te creëren moet je keuzes maken en die zijn niet altijd makkelijk, je loopt tegen je angsten en belemmeringen aan. En dus is het misschien nog wel veel belangrijker dat iemand je helpt. Voor mij was dat Johan. Johan heeft me tijdens mijn burn-out geholpen. Hij hield me de spiegel voor die ik nodig had om door te pakken.

Om daadwerkelijk ervoor te zorgen dat je de stappen neemt om jouw balans, jouw blijvende balans, te realiseren, is een ‘partner in crime’ essentieel. Iemand die samen met jou aan de slag gaat met jouw balans. Want het is o zo makkelijk om terug te vallen in oude patronen of te luisteren naar de stemmetjes die alle excuses uit hun hoge hoed toveren.

Ik ben benieuwd wat jouw balans is. Hoe jouw leven er in balans uit ziet. En misschien vind je het ook wel leuk om hiervoor tijd vrij te maken, een half uur maar. Dan maken wij een afspraak voor een gratis coachgesprek om jouw balans eens onder de loep te nemen. Neem gewoon contact met me op!

 

 

Share This