Mijn moeder zegt het nog regelmatig. En het klopt best wel, dit gezegde. Maar ik hoor ook dat ondernemers het impliciet gebruiken.

Laatst tijdens Net-Walking nog. Ik had een super leuk gesprek, maar toen ik vroeg waarom ze nog geen stappen had ondernomen om de workshops, die ze zo graag wil gaan geven, op te zetten, kreeg ik als antwoord: “Ik ga nooit zo snel, ik moet alles eerst op een rijtje hebben en dan pas kan ik beginnen. Ik wil geen verkeerde keuzes maken.”. Tsja … haastige spoed is immers zelden goed.

Voor mij best wel herkenbaar. Toen ik net voor mezelf was begonnen wilde ik ook eerst alles leren en weten. Niet onvoorbereid aan de slag gaan.

Vaak is er een achterliggende reden. Je kent het wel die stemmetjes die zeggen dat je nog niet goed genoeg bent of je niet kan beginnen tot je alles afgetimmerd hebt. Of de ‘druk’ is gewoon niet hoog genoeg. Je hebt nog een part-time baan of een partner die voldoende verdient. En die paar klanten die je hebt, vind je een mooi begin. Maar het kan ook juist zo zijn dat je baan nodig is om je gezin te onderhouden. En die baan opzeggen en je volledig op je bedrijf storten, is nog net een brug te ver, waarschijnlijk super eng.

Zo zat ik er een aantal jaar geleden ook in. Het kabbelde gewoon, wel vooruit, maar echt geld verdienen zat er niet in. Daarvoor ging ik te langzaam. En mijn excuus was dat ik ook in de B&B beschikbaar moest zijn. Alles om maar niet te kiezen. Vaak is het zo dat de urgentie opgeschroefd moet worden, al dan niet opzettelijk. Zodat het belang om, op jouw manier, je eigen geld te verdienen groter wordt. Je moet dan wel.

Maar wat als je moet?!

Je kan dan niet wachten op iets dat misschien wel gaat gebeuren.
Je kan dan niet wachten tot klanten voor je deur staan.
Je kan dan niet wachten tot je alle kennis vergaard hebt.
Je kan dan niet wachten tot je alles van je (potentiële) klanten weet.
Je kan dan je producten niet tot op detail uitwerken.

Je moet nu aan de slag, je het nu geld verdienen.

Wat is jouw urgentie?

Voor mij zat de urgentie in het feit dat ik nu echt wilde zorgen voor mijn eigen inkomen en dus ook geld verdiende om mijn gezin mede te onderhouden. Ik had geen excuses meer. Bovendien wilde ik weer wat waard zijn.

En dus kon ik niet anders dan in actie komen, keuzes maken en het aantal klanten verhogen en dus ook mijn omzet.

En dat herken ik ook in de klanten die ik coach. De urgentie om geld te verdienen. Bijvoorbeeld als je gaat scheiden en je moet voor jezelf en je kinderen zorgen. Of je verliest je baan. Of nog beter je maakt de keuze om je baan op te zeggen. In alle gevallen begint het met de keuze om meer uit je onderneming te halen. Meer geld te verdienen om van te leven.

Die urgentie zorgt ervoor dat je wat gaat doen. Om aan je klanten te komen en dus ook omzet. En natuurlijk betekent dat dat je uit je comfort zone moet stappen want daar zat je heerlijk. Maar wil je wat bereiken, zal je in actie moeten komen.

En wil je meer geld verdienen, dan moet je keuzes gaan maken, in actie komen, zichtbaar worden. En dan zal je sneller moeten zijn dan dat je nu bent. Anders verandert er niets. In de actie-modus komen. Want ondernemer zijn is echt te gek. De vrijheid, iets doen dat dicht bij je ligt, en daar dan gewoon geld mee verdienen.

Wil jij in actie komen? Nu? Of in 2019?

“Laura snapt echt wat mensen beweegt, mij beweegt, en ze kan je geweldig helpen om helder na te denken over wat je wilt en hoe je je dromen kunt realiseren.” – Angelique

Maak dan een afspraak dan kijken we of ik je kan helpen met helderheid, overzicht en structuur.

Enjoy life 🧡!

Share This