Focus staat voor aandacht. En als je maar genoeg aandacht geeft dan zal het groeien. Maar om aandacht te kunnen geven moet je je kunnen concentreren. En daar gaat het vaak mis.

Het klinkt zo simpel, je te focussen, ergens je aandacht aan te geven, je te concentreren. Maar in de praktijk blijkt dat vandaag de dag helemaal niet makkelijk.

Focus, aandacht, concentratie, het komt allemaal op hetzelfde neer, gericht werken.

Focus is niet eenvoudig

Ik ben, terwijl ik dit schrijf, 52 jaar oud. En ik kan me nog mijn studietijd herinneren waarbij ik op mijn kamer achter mijn bureau zat met al mijn boeken om mijn heen, met veel tekst en weinig plaatjes, misschien een muziekje op de achtergrond, en gefocust zat te werken. Geen afleiding, gewoon studeren. Geen computer, die kwam net in beeld, en was te duur voor studenten. Geen mobiele telefoon. Sterker nog, als ik wilde bellen moest ik naar een hok in het huis waarin ik woonde, waar een telefoon hing en je opschreef hoeveel tikken je belde. Op de televisie was 24 uur uitzenden alleen bij muziekzenders. Nee, als ik ging studeren dan studeerde ik. 

En als ik nu naar mijn kinderen kijk, als zij studeren, dan hebben ze ook wel boeken, nou ja boeken .. weinig tekst en veel plaatjes, geen agenda, alles staat op “som”, snappen ze iets niet dan vragen ze het via whats app aan hun vrienden of kijken ze een filmpje op youtube. Helemaal niets mis mee, maar elke keer dat je op je telefoon kijkt, wordt je afgeleid, door een bericht (eindelijk een reactie op je vraag) of je krijgt een ander leuk filmpje te zien en voordat je het weet kijk je een half uur naar filmpjes.

Nou ja, je krijgt wel een beeld. En misschien ervaar je het ook wel als je zelf aan het werk bent achter je bureau.

 

“Mijn focus is als een glibberig stuk zeep, dat ik tevergeefs in
mijn handen probeer te houden, maar mij steeds weer ontglipt.”

– Elise Cordaro –  

Focus als sleutelwoord

Vandaag de dag is focussen dus niet eenvoudig. Maar je kan het wel eenvoudiger maken. 

Bijvoorbeeld door

  • alle afleiding, lees je telefoon, weg te leggen
  • op je laptop of PC alle notificaties uit te zetten
  • blokken te maken in je agenda .. 45 minuten werken en 15 minuten pauze
  • te bepalen wat je gaat doen, wat je vandaag af wilt krijgen
  • één ding tegelijk op te pakken
  • eerst iets af te maken voordat je het volgende oppakt (werkt ook voor de motivatie) 
  • verstoringen in je gedachte op een briefje te zetten en niet gelijk uit te voeren
  • in de pauze niet je telefoon te pakken maar je hersenen ook echt even op pauze te zetten (sta op van je stoel, haal een kop koffie, relax met een muziekje, adem buiten even frisse lucht in)
  • momenten te plannen waarin je je mails/berichten gaat beantwoorden of je social media checkt

Dit soort kleine dingen helpen echt. 

Focus staat en valt met prioriteit

Begin van de vorige week stelde ik de volgende vraag in mijn Instagram stories, welk doel wil jij deze week halen? Ik kreeg daar leuke reacties op. Op mijn vraag wat nodig was om dat doel te halen kwam het woord focus in verschillende vormen naar voren. Geen afleiding, concentratie, aandacht. Focus, het is dus echt een dingetje. Gek genoeg kreeg ik op mijn tweede vraag, hoe graag wil jij dat doel deze week ook halen, sporadisch een “ja dat wil echt” antwoord. 

Dus de grote vraag is als je een doel stelt, het afronden van een taak op je to-do lijst, een kleiner doel voor een week of een super groot doel voor de lange termijn, of je het eigenlijk ook wel echt wilt.  

En nu komen we dus echt bij de sleutel tot succes, tot het bepalen van doelen, tot het hebben van focus …. je kan je pas focussen als dat waar je je op concentreert belangrijk maakt.

 

“Urgente zaken zijn zelden belangrijk en belangrijke zaken zelden urgent.”

– Dwight D. Eisenhower –  

Het ✋🏻 HI5🤚🏻 (high five) programma is een 5 weken programma, dat juist bedoeld om met energie en focus aan de slag te gaan. Om rust in hoofd te krijgen, zodat jij je kan concentreren op de dingen die jij belangrijk vindt. Op de dingen die jij prioriteit geeft. 

En alleen nog deze week kan je de uitdaging aan gaan, ervaar wat de 5 stappen van de ✋🏻 HI5 🤚🏻 methode voor jou kunnen doen.

Wil jij met het  ✋🏻 HI5 🤚🏻 programma aan de slag? Dan kan dat tot 1 juni nog middels een 5 daagse. Normaal gesproken vraag ik €45 voor dit 5 weken programma, tenminste als je het online wilt volgen. Maar nu dus gratis te volgen in 5 dagen. Klik op onderstaande knop en meld je aan.

Share This