“Een idee krijgen is prima, maar JIJ moet het in de praktijk brengen.” 

Ideeën. Ze razen heel vaak door mijn hoofd, Er zijn veel ideeën die net zo snel weer mijn hoofd verlaten. Maar sommige blijven goed zitten. Komen steeds weer terug, soms in verschillende gedaanten en soms een beetje gegroeid. Maar ze blijven in mijn hoofd. Tot ze niet langer in mijn hoofd kunnen zitten en er echt uit moeten. Staan te springen om los gelaten te worden.

Wat bij mij altijd helpt is sparren. Met iemand (of meerderen) over het idee praten. Dit heeft een aantal voordelen:

  1. Het uitspreken van je idee zorgt ervoor dat je idee gaat leven. Het idee is nu uit je hoofd; het schept ruimte.
  2. Er ontstaat een nieuw perspectief. Iemand anders heeft en geeft andere inzichten. En die nieuwe inzichten kunnen ervoor zorgen dat de prioriteit om het idee verder uit te werken groter wordt of misschien wel kleiner. Ofwel, je weet nu of je hier wel of geen tijd voor gaat vrijmaken.

Je idee is gedeeld, je hebt nieuwe inzichten gekregen en je hebt besloten dat DIT idee een kans moet krijgen. En nu zul je tijd moeten gaan creëren om je ideeën uit te werken tot maakbare ideeën. Je idee in de praktijk brengen. Je idee verwerken tot een plan.
Als jij hebt besloten dat je idee prioriteit heeft, dan kan jij ook een middag in je agenda vrijmaken. Geen excuses meer.

Helaas is het uitwerken van een idee tot een plan meer dan alleen maar een middag nadenken, je moet ook aan de slag. Iets doen. Iets uitzoeken, verdiepen of mensen bij elkaar brengen. Misschien wil je wel iets met social media doen of op een website. En daar gaat vaak veel tijd inzitten. Dat weet ik uit ervaring maar al te goed. En ook dat kost weer allemaal tijd. Tijd die je op voorhand niet gereserveerd hebt. En mogelijk dat daardoor je idee toch nog in de koelkast komt te staan.

Voor mij is de fase van idee naar plan het allerleukste (met stip op twee: het plan realiseren). Ik krijg daar ontzettend veel energie van. Ik kan daar namelijk al mijn creativiteit, mijn analytisch vermogen en gevoel voor structuur in kwijt. Dus heb jij een idee en wil je sparren? Wil je bepalen of jouw idee maakbaar is? Dan stel ik graag mijn tijd en aandacht beschikbaar en maken we een afspraak. De keuze is aan jou!

P.S. Ben jij een ondernemer in de toeristische sector, vraag dan naar de subsidiemogelijkheden voor zo’n traject.

 

Share This