Dit is de basis van mijn bedrijf #dekrachtvanaandacht: 

“Ik help ondernemers met het uitspreken van hun droom. Deze om te zetten in doelen, een goed plan en keiharde acties. En het allerbelangrijkste de regie pakken en starten met realiseren.”

Laatst hoorde ik op de radio een commercial ‘Het hebben van succes is een kwestie van doen’. Maar als je geen doel hebt, wat is dan de waarde van succes of beter gezegd wanneer heb je dan succes?

Ik snap dat je in actie moet komen, moet doen. Ik snap dat je stappen moet zetten. Maar als je niet weet waar naar toe, dan kan je gaan dwalen. Het is lastig, zo niet onmogelijk, om focus te hebben als je niet weet wat het doel, het eindpunt, de stip op de horizon, is. Het lijkt wel op pijl en boog schieten, maar dan zonder roos of met een blinddoek op. 

Dus het is zaak om een doel te hebben. En hoe specifieker je je doel kan maken, hoe makkelijker je het jezelf maakt. 

Bijvoorbeeld begin vorig jaar had ik mezelf als doel gesteld om af te vallen. Maar je hebt afvallen en afvallen. Immers 2 kilo afvallen of 15 kilo afvallen, beide is afvallen. Echter, ik zou voor 2 kilo afvallen een ander plan maken dan voor 15 kilo. Ik zou andere stappen nemen. En er is ook nog een verschil tussen afvallen of blijvend afvallen. In het eerste geval kan een crash dieet helpen en in het tweede geval moet je meer aan je leefstijl doen.

Naast je doel zo specifiek en zo concreet mogelijk maken, is het verstandig om je doel ook haalbaar en realistisch te maken. In bovenstaand voorbeeld kan ik natuurlijk zeggen, ik wil 50 kilo afvallen in 3 maanden. De grote vraag is of dat gaat lukken, maar vooral of je daarvoor de tijd en de zin kan vinden om dat te doen. Is het realistisch genoeg? Maar zeg ik 50 kilo in een jaar dan zou dat moeten kunnen. Ik ben dan gemotiveerd om er mee aan de slag te gaan. Ik kan en wil er tijd voor vrij te maken.

Om focus te houden, om te kunnen doen, om succes te hebben, is het verstandig om je doel zo concreet mogelijk te maken, zo gedetailleerd mogelijk. Daarnaast werkt het hebben van meerdere doelen niet bevordelijk als het gaat om resultaat, succes halen. Behalve als je hierin prioriteert. 

Focussen op meerdere (hoofd)doelen is lastig. Probeer maar eens een foto te maken van twee verschillende onderwerpen tegelijk, bijvoorbeeld een koe en een roofvogel. Dat kan wel maar dan ben je afhankelijk van wel heel veel geluk .. als de koeien in de wei staan en de roofvogel zit op één van de palen die de wei omringt. Oh ja en dan moet die koe er wel dichtbij staan want anders maak je een foto waar je moet zoeken naar de roofvogel. 

Samengevat: Vertaal je droom, naar één of meerdere doelen. Maak deze doelen zo concreet, zo specifiek mogelijk. Maak ze haalbaar en realistisch zodat je intrinsieke motivatie gewaarborgd blijft. En geef prioriteit aan je doelen. Ga voor één doel per keer. Alleen dan kun je optimaal gefocust blijven en resultaat halen, je succes vieren.

Tijdens de Opkikkerdag op 11 maart gaan we aan de slag met je dromen en doelen. Klik hier voor meer informatie.

En wil je echt doorpakken dan is een FOCUS dag wel iets voor jou.

Oh ja en niet vergeten. Het halen van doelen zorgt voor succes. Maar net zo belangrijk is ervoor te zorgen dat je van de reis er naar toe geniet.

Enjoy life 🧡!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doorpakken
O
E
N

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This