Ik wacht op een onderneemster in spee in Vijlen. Zij boekte een coachwandeling omdat ze behoefte heeft aan helderheid. Helderheid om haar keuze te maken. 

De keuze, die ze steeds maar niet maakt, is wel of niet starten met een bedrijf. Gewoon ervoor gaan. Of toch blijven bij haar werkgever. Ze heeft echt een super leuke job, maar er kriebelt iets. En dat iets wil ze helder krijgen. 

Het eerste wat ze tegen me zegt als ze aan komt lopen op de afgesproken plek is, dat ze besloten heeft niet te starten met haar bedrijf maar wel heel veel zin heeft in de wandeling dus daarom is ze er. 

Naar aanleiding van haar vraag, vraag ik me af of dat nu echt besloten is, of dat het morgen de twijfel toe slaat en het weer anders kan zijn. Dus wil ik het helder krijgen zodat ze inziet dat haar besluit de juiste keuze is. 

Dit is een deel van ons gesprek:
Ik: Waarom zou jij je eigen bedrijf willen starten? 
Zij: Zodat ik vrijheid kan ervaren. 
Ik: Wat is voor jou vrijheid?
Zij: Rust in mijn hoofd, geen moetjes meer, zelf bepalen wat ik wil en doe. 

Ik: En dat kan alleen als je onderneemster bent?

En dat is het moment waar ik het zie gebeuren … de kwartjes vallen.

Hoe vaak hoor je niet dat ondernemers gaan ondernemen omdat ze, naast hun passie tot leven brengen, naar vrijheid verlangen. Zelf je agenda bepalen. Alleen maar leuke opdrachten en opdrachtgevers. Tijd hebben voor jezelf, je gezin, je vrienden. Reizen, niet locatie gebonden werken, online dus. En social media zit vol met ondernemers die die vrijheid ervaren en het vooral laten zien. En dat wil je ook, die vrijheid. Het wordt de stip op de horizon. Maar is de enige oplossing dat je ondernemer wordt?

Ik zie en spreek regelmatig met ondernemers die het lastig vinden om de balans te vinden. Teveel werken (de schoorsteen moet roken), het woordje ‘nee’ is moeilijk. Teleurstellingen als je offerte niet geaccepteerd wordt. Heel veel moeten. Het ondernemerschap is meer dan alleen met je passie bezig zijn, zichtbaarheid, acquisitie, administratie, lastige klanten. En zo kan ik nog wel wat dingen opnoemen. 

Het starten als ondernemer om die vrijheid te realiseren, is mijn inziens niet de juiste reden om een bedrijf op te richten. Het gaat meer om een drive omdat je iets wilt bereiken, iets wilt oplossen, iets wilt verbeteren. De wereld een stukje mooier maken. Niet omdat jij naar vrijheid verlangt. 

Deze onderneemster in spee gaat eerst aan de slag om te onderzoeken of haar vrijheid ook niet te realiseren is naast die leuke job bij haar werkgever. Dat is toch veel simpeler 🤩. 

Keuzes maken, de mensen om ons heen weten wel welke keuze je moet maken. Hebben het beste advies. De keuzes waarover we twijfelen hebben meestal te maken met verandering. De vraag die je je dus kan stellen is ‘waarom wil je die verandering?’. Wat is het resultaat als je de stap gaat zetten. Maar ook de vraag of je alleen middels die specifieke stap dat resultaat kan bereiken. Er leiden toch altijd meerdere wegen naar Rome (of zoals ik laatst las dat er ook meerdere wegen leiden naar je dromen, thanks Joop).

Loop jij rond met een dilemma? Ben je het zat om telkens in cirkels te lopen? Continu te twijfelen, welke afslag gaat het worden. Wil jij nu eindelijk die keuze maken? Dan kan één coachwandeling zorgen voor helderheid en dus ook de volgende stap op de weg die jij bewandelt. 

Interesse? Neem contact met me op om een afspraak te maken. 
Share This