Vandaag is het de internationale dag van het geluk. Op de radio heb ik verschillende berichten gehoord die hier betrekking op hadden. Zo is het vertrouwen van de consument gestegen, het hoogste peil sinds 10 jaar. Maar ook stijgt Nederland op de lijst van de gelukkigste landen van de wereld, naar plek 6 (!). En ik hoorde dat, volgens een onderzoek van het CBS, bijna 90% van de Nederlandse bevolking zichzelf gelukkig noemt. Daar word ik nou blij van.

Leuk zo’n dag om even stil te staan bij geluk. Maar de grote vraag is ‘Wat is dat nou eigenlijk … geluk, een gelukkig leven, gelukkig zijn?’ Ik denk dat iedereen daar wel een eigen mening over heeft. Als we naar de cijfers van het CBS kijken hebben ze vooral gekeken naar gezondheid. Hoe gezonder je bent, hoe gelukkiger. En naar relaties. Als je een partner hebt ben je ook gelukkiger dan zonder. En de kwaliteit van die relatie is ook van belang.
Als ik in het woordenboek snuffel kom ik bij de volgende definitie:

geluk is een emotie en betekent ’tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden’, ofwel ‘gelukkig zijn’

Dus gaat het bij geluk meer om de omstandigheden hoe mensen wonen en werken.

Maar eigenlijk is geluk gewoon heel persoonlijk. Geluk kan met je gezondheid, je omgeving, werk of sociale contacten te maken hebben, maar ook niet vast te grijpen of aan te raken gevoelens. Het is een ultiem gevoel, gelukkig zijn. En naar dat ultieme gevoel zijn we allemaal naar op zoek. En als we zo naar geluk kijken dan vraag ik me toch echt af of 90% van de Nederlandse bevolking gelukkig is.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we gelukkig zijn?
Geluk is je eigen verantwoordelijkheid en is niet afhankelijk van externe factoren. We hebben zelf echt invloed op ons eigen gevoel van gelukkig zijn. Een aantal tips:

  1. Sta niet stil, maar haal alles uit het leven
  2. Zorg voor goed gezelschap
  3. Maak je minder druk, stop met piekeren
  4. Verlaag je verwachtingen van jezelf en van anderen
  5. Ken, accepteer en hou van jezelf
  6. Koester je relaties
  7. Organiseer je leven om doelen te bereiken

Maar bovenal maak keuzes die je helpen om gelukkig te zijn.

Wil je ook graag gelukkig of gelukkiger zijn dan kan ik je helpen om keuzes te maken die je daarbij kunnen helpen. Neem gewoon contact met me op.

 

Share This