Tijdens mijn coachwandelingen hoor ik het ondernemers steeds zeggen: “Ik wil de baas zijn over mijn agenda.”

Het betekent dat je de regie wilt houden over het besteden van je tijd. Tijd is kostbaar en in de meeste gevallen lijkt iemand ander de controle over jouw agenda te hebben. Het zijn vaak anderen die bepalen waaraan jij je tijd besteedt. 

Veel ondernemers begonnen met hun bedrijf vanwege de vrijheid hun eigen tijd in te delen, maar die vrijheid valt in de praktijk vaak tegen. 

Herken je dat? Wil jij de baas zijn over je agenda? Dan heb ik 3 statements met bijbehorende tips voor je om het tij te keren.

1. Jouw inbox is de to-dolijst van een ander

Denk daar maar eens over na. Ik stuur jou een e-mail met bijvoorbeeld een vraag of een verzoek (“Kan jij …?”). Aan jou de schone taak om daarmee aan de slag te gaan. Doe je dat naar mijn idee niet snel genoeg dan stuur ik je een reminder. Ik wil namelijk graag een reactie. Ik zorg dus voor een nieuwe actie op jouw to-dolijst. Ik zorg er dus met een simpel mailtje voor dat ik jouw tijd claim, dat kan een paar minuten zijn maar soms ook langer. Tijd die je misschien ergens anders voor wilt gebruiken. Ik bepaal de prioritering in jouw agenda. Ik leg een stukje verantwoordelijkheid bij jou. Overigens, berichtjes in Whatsapp zijn vergelijkbaar of misschien zelfs erger, want daarvan wordt verwacht dat je direct reageert. 

De regie over e-mails en appjes houden is niet altijd even makkelijk. Want mensen blijven dit soort mailtjes sturen. De regie houden over je agenda, over je eigen tijd, kan wel helpen om er beter mee om te gaan.

  • Zeg nee als je echt geen tijd kan besteden aan de vraag van de ander
  • Zeg ja op jouw voorwaarden, jij bepaalt wanneer je er tijd voor hebt

2. Jouw agenda heeft structuur nodig

Structuur aanbrengen in je agenda. Dat klinkt logisch en simpel, maar doe je het ook? Kun jij onderstaand lijstje afvinken als je naar je agenda kijkt?

  • Zorg voor een realistische planning. Dus neem ook voorbereiding en eventuele reistijd mee voor een afspraak of opdracht. En ook inloggen in Zoom/Teams kost tijd. 
  • Zorg voor afgebakende blokken waarin je afspraken plant.
  • Zorg voor afgebakende blokken om te werken zonder afleiding. 
  • Zorg voor genoeg speling tussen de verschillende blokken.
  • Zorg dat je prioriteiten duidelijk zijn. 
  • Zorg voor vrije tijd.

 

  • En misschien nog wel belangrijker… Houd je aan je agenda 😉

3. Jij bent de regisseur van jouw leven

Het creëren van balans is niet altijd makkelijk. Wat heel goed helpt, is een lijst maken van alles dat op jouw bord ligt. Alles waarvoor jij tijd vrij moet maken. 

Tijdens een wandeling gaan we niet schrijven, maar laat ik jou voor alle dingen op je lijst iets uitzoeken in de natuur. Een blad, een stok, een kastanje, een bloem, een steen. Noem het maar op. Natuurlijk hou je dat vast in je hand. En het duurt heel lang voordat je hand vol is. Er kan altijd nog wel een grasspriet of een kiezelsteentje bij. Net als in het echte leven. 

Het zorgt voor bewustwording. Als jij ziet wat je allemaal in je had hebt, en wat er dus op je figuurlijke bordje ligt, besef je hoe veel dat is. Als je vervolgens alles mag prioriteren, ontdek je wat je wel en niet belangrijk vindt. Wat je wilt houden en waar je mee wilt stoppen. Waaraan je je kostbare tijd wilt spenderen en waaraan niet. Jij bepaalt!

Ergens mee stoppen is niet makkelijk. Het inbedden van nieuwe patronen is behoorlijk ingewikkeld. Sterker nog, de waan van de dag haalt je heel vaak in. Dus heb ik een leuke aanbieding voor je.

Samen gaan we een kwartaal aan de slag. Ervoor zorgen dat de baas zijn over je agenda jouw nieuwe normaal wordt. We starten met een coachwandeling waarin jij gaat bepalen wat je moet doen om weer de baas over je agenda te worden. Welke afspraken maak jij met jezelf? Deze afspraken toetsen we elke twee weken in een gesprek van een half uur. Wat gaat goed, wat nog niet? Waar loop je in vast? Hoe zorg je voor focus? 

Je kunt dit kwaartaalpakket nu aanschaffen met €100 korting.

Wil jij de baas worden over je agenda? Stuur me dan een e-mail (oftewel, stuur me dan aan actiepunt voor op mijn to-dolijst) en ik vertel je er meer over.

Share This