Vrijheid, vertrouwen, verbinden en succes. Allemaal begrippen die tijden de 2e coachwandeling op het pad van geluk de revue passeren.

Uiteindelijk blijft één vraag terugkomen. Wat is succes voor jou? Wanneer vind jij jezelf succesvol?

Volgens de dikke van Dale is succes een goede afloop, uitslag of uitkomst. Maar wat is dan die goede afloop?

Die goede afloop is voor iedereen anders. De één gaat voor het miljoen op de bankrekening, de ander wil zijn of haar kinderen de beste basis geven. Er zijn mensen die vinden dat ze succesvol zijn als zij hun idealen waarmaken. En zo kan ik er nog wel wat meer opnoemen, en misschien denk jij nu succes is voor mij …

Succes is dus persoonlijk. Een ander kan niet voor jou bepalen wat succes is. Ik kan het niet voor je invullen. Wat ik wel weet is dat succesvol zijn, wat het ook behelst, een doel is, en doelen zijn meetbaar. Succes is dus een meetbare prestatie. 

Toch is dat niet altijd even makkelijk want soms is succes subjectief. Bijvoorbeeld ik ben succesvol als ik gelukkig ben, ik ben succesvol als ik impact heb of ik ben succesvol als ik mijn pad volg. En op dat laatste antwoord kwamen we vandaag uit. Je eigen pad volgen. 

Je eigen pad volgen is dat meetbaar? In zekere zin wel als je definieert wat dat inhoudt. Bijvoorbeeld trouw zijn aan jezelf, vrij zijn om keuzes te maken waar je blij van wordt, de verbinding voelen met jezelf en waar je voor staat. En dat is weer meetbaar.  

Dus …. Wanneer ben jij succesvol?

Het is mooi om te weten wat je onder succes verstaat, maar in de praktijk blijkt dat weer een stuk lastiger. We saboteren het in actie komen. We stellen uit. We leggen de lat (te) hoog. We creëren regels die ons weerhouden om te doen. We plaatsen beren op de weg. We laten ons beïnvloeden door anderen. 

Wil je überhaupt succesvol zijn? Het gaat dus eigenlijk om de motivatie. Hoe graag wil jij die goede afloop? Neem je met minder genoegen? 

Dus … misschien wel twee vragen voor jou … Wanneer ben jij succesvol? Ben jij bereid om daarvoor in actie te komen?

Share This