Ik weet het, het is zo’n typische coachvraag en vaak onmogelijk te beantwoorden. En als je antwoord geeft dan kan je ook al antwoord geven op de volgende vraag. 

Gewoon even als voorbeeld omdat ik die vraag wel regelmatig krijg. Laura, als het regent gaat de wandeling dan door? Het liefste zou je de wandeling willen verplaatsen want wie wandelt er nu niet liever op een zonnige dag, niet te warm en niet te koud. Ik in elk geval wel. Stralende blauwe lucht, frisse kleuren, vitamine D opdoen. Je ziet het wel voor je. Alhoewel de afgelopen weken in de sneeuw ook super waren. Maar ik dwaal af. 

Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je met mij een coachwandeling hebt in de regen? Als je überhaupt gaan wandelen in de regen.

Je kan nat worden.
Je kan uitglijden.
Je kan verkouden worden. 
Je kan de weg kwijtraken.
Je kan je werk niet meer doen. 
Je kan dood gaan. 

Vooral dat laatste is inderdaad wel heel erg en kan ik je nu al vertellen … dat is nog nooit gebeurd. En de kans dat dat in de toekomst gaat gebeuren schat ik nihil. De kans dat je de loterij wint is vele malen groter. 

De grootste kans is dat je nat wordt. En het regende vanochtend. Maar ben ik nat geworden? Zo voelde het niet. Ik had me goed voorbereid. Regenjas aan, muts en capuchon op. Oké mijn bril heb ik op een gegeven moment afgedaan want ik zag door de druppels niet veel meer. Robin had zelfs een paraplu meegenomen, maar die is niet opengegaan tijdens de wandeling.

En het regende niet de hele weg. Grote delen van de wandeling waren gewoon droog. Dus is het ergste uitgekomen … ik zeg nee, ik ben niet nat geworden. Heel soms (en dat is echt heel soms) word ik nat .. tot op het bot. Bij thuiskomst gun ik mezelf dan een heerlijke warme douche, als beloning, #genietmoment. Zo maak ik er weer iets positiefs van.

En zo is het vaak. Als iets eng is, als angst je tegenhoudt, als alle beren voor je staan, dan gaan we op slot. 

Herken je dat? Vaak ben je het zelf die ervoor zorgt dat je stilstaat, dat je geen stappen meer zet. 

Vraag je dan af: Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik het wel doe? En als tweede vraag: hoe groot is de kans dat dat gaat gebeuren?

Grote kans dat je weer in beweging komt. 

Share This