Trots

➡️ een hoge dunk van zichzelf (hoogmoed)

➡️ zelfbewustheid, eergevoel

*Dikke van Dale

IK BEN TROTS OP MEZELF!

Als ik dit zeg, zullen een aantal mensen, en misschien jij ook, denken; doe effe normaal, wat een over het paard getild mens, wat denk je wel.  

En dat snap ik. Voor veel mensen is trots een negatief woord. Het wordt geassocieerd met hoogmoed, een hoge dunk van zichzelf hebben. En dan die woorden uitspreken over jezelf. Dat doe je toch niet.

Ik geloof dat het woord “trots” daarom heel weinig gebruikt wordt. 

Terwijl de positieve betekenis van het woord “trots” zo mooi is, het gebruiken waard. Volgens de Dikke van Dale is het ook zelfbewustheid ofwel het bewustzijn van je innerlijke kracht. 

Je innerlijke kracht, daar mag je toch trots op zijn. Het zegt iets over je zelfvertrouwen, over waar je voor staat en dit ook uitdraagt, het laat zien. Het zegt iets over de vastberadenheid waarmee je over je pad loopt, hoe je open staat voor de mening van anderen. Het zegt iets over jouw waarde in dit leven. 

Het niet trots zijn op jezelf, zorgt dan voor twijfel. Het zorgt voor zwabberend gedrag. 

Wat kan je doen om die innerlijke kracht te vergroten?

    • Leer jezelf beter kennen. Doorgrond jezelf. Herken je angsten en leer ermee omgaan. En accepteer jezelf. 
    • Rem de negatieve gedachten die je hebt af. Je kent ze wel, de stemmetjes in je hoofd. Dat je het tot niet kan, dat je niet goed genoeg bent, dat je onhandig bent, dat het je toch niet staat, dat niemand met je aan de slag wilt. En je luistert naar ze, onbewust. Maak de gedachte bewust. Ofwel luister en schrijf ze op. Bepaal dan of het echt de waarheid is. 
    • Start met wandelen 🤩. Het is goed voor je lijf en hoofd. De natuur helpt daarbij. Het zorgt voor rust en de creativiteit gaat stromen. Oplossingen lijken altijd simpel te ontstaan door een wandeling. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen en dus ook die innerlijke kracht.

Dus wees trots op jezelf. 

En als jij het niet zelf zegt …

Hey jij! Tot nu toe heb je alles overleefd waarvan je dacht nooit meer uit te komen. Kijk naar wat je hebt bereikt. Dus als je dit leest. Goed bezig! Ik ben trots op jou!

Share This