“Kiezen voor jezelf is de eerste stap naar geluk.”

Ik ken heel veel mensen, waaronder mijn eigen Rob, en ook ik maak me er ‘schuldig’ aan, die altijd klaar staan voor anderen. Die zichzelf op de laatste plaats zetten. 

Van ’s ochtends tot ’s avonds werken, moe naar bed gaan, ontevreden met het verloop van de dag. Gewoon omdat je weer niet even een momentje rust hebt gehad, een momentje voor jezelf. Alleen maar rennen en vliegen … vooral voor anderen. Dat je met je eigen klussen geen stap bent opgeschoten. Ze staan nog steeds te schitteren op je to-do lijstje. 

Je laat je makkelijk afleiden.
Nee zeggen is een dingetje.
En je voelt je overal verantwoordelijk voor.

Herkenbaar?

Het wordt tijd om goed voor jezelf te zorgen. Want als je lekker in je vel zit, kan je er ook beter voor anderen zijn. 

Dat gen van jou dat zegt dat jij voor iedereen altijd moet zorgen en klaar staan, kan je niet zomaar uitzetten. Dat zit in je DNA (en dat weten die anderen 😉). Het is onderdeel van je kernwaarden, het maakt je tot wie je bent en dat kan niet uitzetten. Maar je kan er wel mee leren omgaan. Keuzes maken. 

Zo helpt bij mij de zin: Moet Ik Dit Nu Doen? Deze toe te passen. Niet overal ja op zeggen, maar om denktijd vragen en de zin toepassen in 4 simpele vragen.

Vraag 1: Moet het überhaupt gebeuren? 
Is je antwoord nee dan is je antwoord op de vraag van de ander ook nee. Je gaat het niet doen. Als het wel moet gebeuren dan ga je naar vraag 2. 

Vraag 2: Ben ik de persoon om het te doen? 
Is je antwoord nee dan ga je het niet doen. Je antwoord is dus nee. Als jij degene bent die het moet doen dan ga je naar vraag 3. 

Vraag 3: Heb ik er tijd voor? 
Als jij er wel tijd voor hebt dan kan je met een goed gevoel ja zeggen. Maar is je antwoord nee dan is het ook nee. Je kan het niet doen. Behalve als vraag 4 van toepassing is.

Vraag 4: Heeft dit prioriteit? Is dit belangrijker dan mijn taken op mijn to-do lijst?
Is het echt belangrijker dan is het een ja, jij bent aan zet. Maar als dat niet zo is dan is je antwoord echt nee. 

Zorg goed voor jezelf.

Share This