Het leven is echt niet altijd leuk, fijn, joepie de poepie, goed en positief. Iedereen maakt dingen mee waarvan je denkt … sh*t. Misschien niet elke dag. Maar er gebeuren dingen in je leven die niet leuk zijn. Kleine dingen maar ook dingen die je het gevoel van onrecht en onmacht geven. 

En misschien denk je nu .. Laura, je hebt het vaak (zo niet altijd) over genieten en geluk. En nu begin je toch weer over negativiteit. Wat wil je nu? 

Ja, dat klopt. Maar dat heeft ook een reden. Dus lees verder 😉.

Negativiteit is overal, zeker nu, de teleurstelling in van alles en nog wat heerst. De grote vraag hoe ga je met die negativiteit om? Zak je verder weg? Of haal je er wat uit?   

Er ontstaat namelijk altijd iets positiefs uit negativiteit, je moet het alleen kunnen zien. Het omarmen. 

In het klein, het kan de hele dag regenen en daar kan je dan de hele dag over foeteren. “Het regent ook altijd.” “Heb ik vrij en dan kan ik niets.” En daar kan je in blijven hangen. Elke keer naar buiten kijken en gefrustreerd raken. Maar je kan er ook positief naar kijken. Mij lijkt het een heerlijk vooruitzicht. Joggingbroek aan, met een fleece dekentje over me heen getrokken, kat op mijn schoot, muziekje of boek. Kom maar op regen!

Wat groter. Voor mij hing er altijd een negatieve lading op en over het overlijden van mijn vader (en ik ga niet zielig doen). Het gevoel dat hij niet wilde vechten, wilde leven voor mij. Terwijl ik toch alles deed om hem in leven te houden. En van die negatieve lading heb ik heel lang last gehad. Wat was ik boos. Ik projecteerde het ook op relaties met mannen. Tot ik me realiseerde dat ik toch niets kon veranderen. Het was zijn leven, zijn keuze. Het opgroeien met een vader met een alcoholverslaving laat zijn sporen na, maar het heeft me ook gemaakt tot wie ik ben. En eigenlijk ben ik best wel blij met mezelf. 
En ik focus me op de goede jaren, op de momenten dat het wel goed ging met hem, met ons. De leuke dingen die we deden. 

Het is mijn keuze om er zo mee om te gaan. Ik kan blijven hangen in die negativiteit, in die boosheid of er voor kiezen om de positieve momenten te benadrukken. En weet je dat voelt een stuk fijner. Het maakt ook de herinnering aan mijn vader positief. 

Dus ja, het leven kan k*t zijn. Maar focus op wat wel kan en haal de positiviteit, de geluksmomenten daaruit. Hoe klein dan ook. 

Share This