Als ondernemer kan je jezelf wegcijferen. De mens achter de ondernemer, jij dus, staat dan op de laatste plaats, onderaan je prioriteitenlijstje. En juist van die mens ben je zo afhankelijk als het gaat om je onderneming. Klap je om, dan heeft je bedrijf, dan hebben je klanten, en iedereen die boven je staat in dat prioriteitenlijstje niets meer aan je. 

Het gaat niet alleen om zakelijke doelen realiseren. Het is ook belangrijk om ook keuzes te maken die ervoor zorgen dat jij gezond blijft. En oh wat werken die voornemens dan goed. 

Op 31 december maak je met jezelf de afspraak om volgend jaar (nu 😉) het anders aan te pakken.

Ik ga gezonder en minder eten.
Ik ga meer sporten.
Ik ga leren stijldansen.
Ik ga stoppen met roken.
Ik ga vaker met mijn kinderen op pad.
Ik ga elke maand één dag voor mezelf claimen.

Heb jij ook één of meerdere van deze voornemens gemaakt?

Ik wel, nummer 1 staat hoog op mijn lijstje. 

Als je niets veranderd aan je leven dan gebeurt er helemaal niets. Je houdt het een weekje of drie vol en dan verdwijnen die voornemens weer naar de achtergrond. Met als resultaat dat je teleurgesteld bent in jezelf. 

Het volhouden van die voornemens betekent dat je ook een keuze moet maken om dat allemaal te realiseren. Het hoeven geen heftige keuzes te zijn, maar ze kunnen wel life changing zijn. Belangrijk is dus dat je in actie komt. 

Bijvoorbeeld, claim die dag voor jezelf (of tijd voor je kinderen) in je agenda. Maak een afspraak met jezelf en laat niemand en niets daar aan komen. Jij bent belangrijk. Wil jij dit? Doe dat dan nu gelijk.  

Wil je meer sporten? Maak dan de keuze om een sport te kiezen die je leuk vindt. Op die manier hou je sporten langer vol. Ik vind sporten in sportschool echt verschrikkelijk, hoewel het met een personal trainer me wel leuk lijkt. Zo heb ik ooit voor wandelen gekozen. Nu kies ik ervoor om de fiets vaker te pakken. Maar ik had natuurlijk ook een personal trainer kunnen organiseren. Belangrijk is dan dat je het organiseert. Zoek een personal trainer en maak afspraken. 

Overigens ook hier geldt, maak tijd vrij in je agenda om te sporten. 

Je kan daarnaast ook afspraken maken met je omgeving, dat zij je helpen als jij je voornemens dreigt te vergeten. Dit laatste hebben wij onderling in het gezin afgesproken.  

Je voornemen om jezelf belangrijk genoeg te vinden is de eerste stap. De tweede stap is de keuze maken hoe je dat wilt realiseren en de derde, misschien wel belangrijkste, stap is in actie komen, realiseer!   

Één ding is zeker, als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg. 

Share This