Het is lente!! Sneeuwklokjes, narcissen, blauwe druifjes, een heerlijk zonnetje en een strak blauwe lucht, dat is het decor waarin Mirella Dohmen en ik de Cammino van vandaag lopen.

Elke stap is genieten en we lopen de hele route met een glimlach op ons gezicht. En al wandelend concluderen we dat we geluksvogels zijn. En we vragen ons af waarom niet alle mensen wat positiever kunnen zijn en wat meer kunnen genieten van elkaar en al het moois om zich heen. Dat is immer een simpele keuze.

cammino della fortuna kies elke keer weer
cammino della fortuna rust in je hoofd

Keuzes maken

We maken zo ontzettend veel keuzes op een dag. Ik las laatst dat het er 35.000 (!) per dag zijn. En natuurlijk is het grootste deel van die keuzes super makkelijk. Keuzes die we zonder nadenken maken. Maar er zijn keuzes waar we wat langer over moeten nadenken. Plussen en minnen. Kiezen en weer terugkrabbelen en weer kiezen.    

Kiezen is in die gevallen niet makkelijk en zelfs als je dat soort keuzes makkelijk kan maken dan is het doorvoeren van de consequenties van die keuze moeilijker. Je loopt tegen je eigen onzekerheden en belemmeringen aan. En regelmatig is dat de reden om je keuze terug te draaien.  

Één van de moeilijkste keuzes is voor jezelf kiezen. Zeker voor de personen die zichzelf op de laatste plaats hebben staan. Anderen altijd voorrang geven. Zich altijd verantwoordelijk voelen voor die ander. Hierdoor verdwijnen je eigen dromen en verlangens naar de achtergrond.  

Voor jezelf kiezen is moeilijk omdat je er zelf een beladen gevoel bij hebt. Als je je eigen ideeën hierover op jezelf projecteert. Bijvoorbeeld als jij vindt dat mensen die voor zichzelf kiezen egoïstisch zijn dan zal je jezelf ook egoïstisch vinden als je kiest voor jezelf. Maar vind je dat voor jezelf kiezen een dappere zet is dan zal je dat ook op jezelf projecteren.  

“Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch, maar de enige manier om jouw eigen pad te bewandelen.”

Voor jezelf kiezen. Het is lastig, maar niet onmogelijk. Zowel Mirella als ik hebben dat in ons leven gedaan. 

Mirella Dohmen is eigenaar van Mirella’s levensvitamientjes, de plek waar je leert goed voor jezelf te zorgen en gezonder te gaan leven. En dit jaar is daar de Muziek Trein bijgekomen. Kiezen voor jezelf is haar niet vreemd en misschien nog wel belangrijker is dat door te kiezen voor haarzelf, haar leven beter is geworden.     

En ik? Door voor mezelf te kiezen ben ik vooral meer gaan genieten van mijn eigen reis, van het pad dat ik bewandel. Ik heb nog steeds het geluk van anderen voor ogen, maar mijn eigen geluk is net zo belangrijk (misschien wel nog belangrijker). 

Immers goed voor jezelf zorgen, lekker in je vel zitten, op je eigen pad lopen, zorgt ervoor dat je ook beter in staat bent om voor anderen te zorgen.  

Welke dromen en verlangens heb jij? Welk pad wil jij bewandelen? Durf jij voor jezelf te kiezen? 

Kan ik jou helpen om die keuze te maken?

cammino della fortuna mirella dohmen

Start: Oud Valkenburg
Wandeling: Va1+ Va16

cammino della fortuna loop op jouw pad
Share This