Ik gebruik wel eens de hashtag #jijbentjebedrijf. Simpelweg omdat bij ondernemers zakelijk en privé zo met elkaar verweven zijn. Maak je meer uren in je bedrijf dan heeft dat consequenties voor je gezin en je vrienden. Focus je je op je gezin dan merk je dat in je bedrijf. 

We hebben maar 24 uur per dag tot onze beschikking en elke minuut kan je maar aan één ding besteden. Jij bepaalt zelf waar de focus ligt (alhoewel in sommige situaties het niet altijd zo is 😉).

Dat maakt dat jij heel belangrijk bent. Het is essentieel dat je gezond blijft, dat je niet omvalt. Lichamelijk of geestelijk. Als je ziek bent dan heb je daar zelf natuurlijk het meeste last van, maar het heeft ook consequenties voor je bedrijf en de privé situatie. En dan heb ik het niet over een verkoudheid, griepje of migraine. Nee, dan heb ik het over langdurige uitval.

Zo kan ik bij mij nog heel goed herinneren dat ik mijn pols niet meer kon gebruiken door artrose of Rob die een burn-out kreeg. Dit had consequenties zowel zakelijk (in de B&B) als privé. Taken die anders verdeeld moesten worden. Maar ook het herstel duurde langer omdat je gewoon doorgaat.

Jij bent je bedrijf en dat betekent dus dat je door blijft gaan, op een lager pitje dan wel te verstaan, maar je gaat door. Deels op zoek naar de oplossing voor de problemen die je ervaart en deels met het hoog houden van alle ballen.

Je komt dan wel tot de realisatie dat je gezondheid, een goede gezondheid, goud waard is. Dat je er maar beter voor kan zorgen dat je lijf en geest jouw drukke bestaan, misschien soms wel chaotische bestaan, kan bij benen.

Dit onderwerp komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Gezondheid is het stokpaardje van Esther waar ik vandaag mee loop. 

Mijn eigen ervaring en dit gesprek legt maar weer eens bloot dat je super veel focus en energie kan hebben om aan de slag te gaan aan je bedrijf en voor je klanten, als je gezondheid niet 100% is dan hou je dat niet vol. 

Wat doe jij om gezond te blijven?

Share This