Wat is balans? Wanneer ben je in balans? Hoe hou je balans vast?

Leuke vragen die in mijn hoofd terecht zijn gekomen na de wandeling met Lieke. Ze vroeg me namelijk tijdens het kopje koffie in de wandeling: “Hoe blijft die tak daar hangen? Hoe houdt hij het vol?”.

Er hing namelijk recht boven ons een afgebroken tak op een andere tak. Hij bleek in balans te zijn. En opeens was dit het onderwerp van ons gesprek. 

Het blijkt wel een issue. Ik hoor het vaak tijdens de coachwandelingen. Ik wil balans tussen mijn werk en mijn thuis. 

En toch heb ik hier geen pasklare oplossing voor. Balans is namelijk zo persoonlijk. Mijn balans is niet jou balans. 

Balans is zo fragiel. Kijk maar naar die afgebroken tak. Één vogel kan de tak uit balans brengen. En zelfs de druppels na een regenbui kunnen zorgen voor onbalans. 

Balans heeft te te maken met de dynamiek in je leven. Veel ballen in de lucht houden maakt balans lastiger. Probeer het maar eens in de praktijk. 

Balans heeft ook te maken met tevredenheid. Hoe tevredener je bent met je leven en je werk, hoe meer balans er is. 

Iedereen begrijpt het woord balans. We kunnen het heerlijk visueel maken. Krijg maar eens een wip-wap in balans. Lastig in je eentje.

Is balans dan een utopie? En willen we het daarom zo graag? Of is het gewoon een modewoord om coaches aan het werk te houden . Is het creëren van een (vaste) balans wel mogelijk?

Ik twijfel. Want ik ervaar wel balans in mijn leven, maar ook de fragiliteit ervan. Er hoeft maar één ding te gebeuren en ik ben weer op zoek naar de nieuwe balans. Balans is dus niet altijd hetzelfde.

Ik ben benieuwd wat jouw licht over de materie is. Kan jij die in een reactie hieronder met me delen. Dan kunnen we daarover in gesprek gaan. 

Share This