Balans is toch wel een dingetje bij zelfstandig ondernemers. Zeker als hard werken je met de pollepel is ingegoten. Maar wat als je het gevoel krijgt dat je alleen nog maar aan het werk bent. Dan is de balans toch wel zoek.

Het is namelijk zo dat naar mate je ouder wordt, er andere dingen belangrijker worden, dan alleen maar geld verdienen. Bijvoorbeeld het genieten van de kleine dingen van het leven. Een avond naar het theater, uit eten of juist thuis kokkerellen met vrienden en een goed glas wijn. Een mooie wandeling, een dagje naar de sauna, een zondag genieten in je tuin met een goed boek. Tijd vrijmaken voor je kinderen. En waarschijnlijk heb jij je eigen voorbeelden. 

Doordat je hard werkt (en ik zeg niet dat je niet hard mag werken), veel uren draait, blijkt het lastig om dit soort dingen in te plannen. Soms moet je hiervoor tijd vrijmaken, maar de consequentie is dat je die uren op een ander moment moet inhalen. De druk is hoog. 

Je mist de balans.

Deze boom symboliseert het proces wel heel goed. Ik neem namelijk aan dat hij ooit recht op stond. En in de loop van de tijd is hij steeds schever gaan hangen. En we zien dat deze boom niet veel nodig heeft om ook daadwerkelijk om te vallen. 

Zo is het ook met je balans. Ooit had je balans, zelfs met hard werken. Maar nu is dat verdwenen en heb je het gevoel dat je omvalt.

uit balans

Wat kan je doen? Als we dan de boom nemen, kan je de boom helpen door er een touw omheen te spannen, vast te zetten aan een paal en daarmee de boom rechter te trekken. Ervoor zorgen dat hij weer wat in balans komt.

En als de balans dan ver te zoeken is, wat is dan jouw touw? Hoe trek jij de boel weer recht?

Zorg in elk geval voor kleine stapjes. Je kan namelijk zo’n boom niet geforceerd recht trekken. Hij moet bij elk stukje wennen. Dus elke keer span je het touw een klein stukje op, maak je het wat kleiner.

Nee zeggen tegen klanten kan zo’n stap zijn. Je uren anders verdelen. Uitbesteden van werkzaamheden. Er is veel mogelijk als je balans wilt. Een belangrijke eerste stap is bepalen wat je financieel kan. Je zult hoogstwaarschijnlijk wel zo hard werken met een reden. Waar zit bij jou de ruimte?

Hou in je achterhoofd, dat het nemen van die kleine stapjes ervoor zorgt dat de boom niet omvalt. Geen touw en de boel verergerd. Wel een touw maar je spant hem niet aan dan blijf je staan waar je nu staat. Dus span het touw langzaam steeds iets strakker. Wen aan de situatie die ontstaat en zodra het weer kan (en noodzakelijk is), neem je de volgende stap en span je het touw wat verder op.

Je leven te moeten herinrichten vergt durf en kracht.

Share This