Als ondernemer, ZZP-er, ben je alleen. Je staat er alleen voor. Je hebt immers de volledige verantwoordelijkheid voor je bedrijf. Alleen jij kan er voor zorgen dat je presteert. Alleen jij kan er voor zorgen dat je inkomen genereert. En dat doe je met je passie. Door te doen wat je leuk vindt, krijg je energie en zorg je er voor dat de schoorsteen blijft roken.

Maar het is eenzaam. Niemand om je zorgen mee te delen. Niemand om raad aan te vragen. Niemand die de keuzes voor je maakt. Niemand die het werk voor je doet. Het is jouw bedrijf, jij moet het doen. Jouw pad van geluk, jouw verantwoordelijkheid.

Je kan mensen inhuren om bijvoorbeeld je administratie te doen. Of je sociale media over te nemen, planningen te maken, je acquisitie te organiseren. Je hebt een team dat je helpt. Maar daardoor wordt de verantwoordelijkheid niet kleiner. Eigenlijk wordt het meer want je moet de rekeningen voor die hulp betalen.

Hoe fijn is dan als je af en toe je zorgen met iemand kan delen. Bijvoorbeeld je partner, een goede vriend(in) of een compleet onbekende. Iemand die op een andere manier naar jou, je bedrijf en je verantwoordelijkheid kijkt. Een frisse blik werpt op het geheel.

Even uit de situatie stappen. het gevoel hebben dat je even samen bezig bent. Even de verantwoordelijkheid delen. Inzicht krijgen, door de bomen het bos zien, helderheid. 

Even samen de verantwoordelijkheid dragen. Maar uiteindelijk ben jij degene die de keuzes maakt. Uiteindelijk ben jij degene die de stappen zet. Uiteindelijk ben jij degene die eindverantwoordelijke is. 

Maar het is zo fijn om het niet alleen te doen.

En zo voelt het voor Bregje ook. We hebben het afgelopen jaar samen op haar pad van geluk gelopen (en we lopen in 2022 nog even door ❤️), maar zij maakt daadwerkelijk de stappen. En wat voor stappen. Bregje toen en nu is een groot verschil. 

Zoals zij vandaag zelf schrijft: “Een jaar geleden was ik zoekende, onrustig en soms zelf bang als ondernemer. Nu ben ik relaxed, stevig geworteld en vol vertrouwen. Dit boompje waait niet zo gauw om en anders helpt Laura me wel om de wortels weer stevig in de grond te krijgen.”.

En ze heeft het zelf voor elkaar gekregen, zelf de keuzes gemaakt om er te komen, is in actie gekomen en de stappen gezet. 

En zij is niet alleen …

Share This