Je maakt echt heel veel keuzes op een dag, duizenden. Sterker nog het zijn er 30-40 duizend op een dag. Belachelijk veel!

Het gros van die keuzes, minstens 90%, zijn lekker makkelijk. Je denkt er niet over na, je maakt ze op gevoel of gewoonte. Denk hier aan koffie of thee, kaas of ham, blouse/overhemd of t-shirt. En over die resterende 10% denkt je na. 

9,9% van die nadenk-keuzes zijn nog steeds niet moeilijk. Als je bijvoorbeeld in de supermarkt staat en je afvraagt wat eten we vandaag? Gaan we vanavond naar de film of gaan we op de bank netflixen? Je denkt even na en neemt dan gelijk actie.

Maar er zijn van die keuzes die je niet één, twee, drie neemt. Waar je nog een nachtje over wilt slapen of misschien langer. Lekker laten sudderen, over nadenken, de mening van anderen vragen en nog een nachtje over slapen. Wat dacht je wat er gebeurt als je een nieuwe auto wilt kopen, welk merk, welk model, elektrisch of juist niet, welke kleur of assecoires, leasen of toch een lening. Of als je gaat beslissen waar je op vakantie gaat.  

En heel soms kom je de overtreffende trap tegen, de keuzes die je leven gaan veranderen. Die alles overhoop gooien. 

Dat zijn de ‘enge’ keuzes. De keuzes die de rest van je leven bepalen. Een foute keuze maken is niet mogelijk, je kan namelijk niet meer terug. Voor mij (ons) was het verkopen van de B&B zo’n keuze. 

Ik kom er steeds meer achter (bij mezelf en de mensen waarmee ik loop) dat je buik, je intuïtie, je hart, je gevoel al lang weet welke keuze de juiste keuze is, maar omdat deze keuze zo belangrijk is voor de rest van je leven gaat je hoofd, je verstand zich ermee bemoeien. 

Als dan het verstand toch eenmaal is ingeschakeld, maak er dan optimaal gebruik van. Bepaal de voor en de nadelen van je te maken keuze. De plussen en de minnen. Denk na over de alternatieven. Wellicht minder ingrijpende mogelijkheden. Alles zodat jij een gefundeerde en juiste keuze kan maken.

Bepaal ook waarom je dit zo graag wilt. Je gaat immers ook oude patronen en misschien zelfs wel mensen loslaten.

Als je dat dan weet dan komt de volgende horde. Het is namelijk niet alleen de ratio die met je hart aan de haal gaat. Je krijgt ook nog te maken met de stemmetjes in je hoofd. Stemmetjes die alle redenen schreeuwen om vooral de keuze niet te maken.  

Gek genoeg, maak je uiteindelijk toch vaak de beslissing om de eerste (hart) keuze, je intuitie, te volgen.

Je intuitie weet dat de keuze wel of niet goed voor je is, zonder dat je precies weet waarom. Je gaat op zoek naar het waarom als de keuzes een grote impact hebben op je leven. Dat zijn de enge keuzes, de keuzes waarbij het verstand, de keuze van je hart in twijfel neemt. Het allerbelangrijkst is wel dat je de keuze maakt. Anders blijf je stil staan en dat wil toch niemand. 

Luister naar je hart
Volg de weg die goed voelt voor jou
Mijd te leven zoals anderen verlangen
Jouw eigenheid is kostbaar

Share This