Werk jij op je gevoel, intuïtief? Of juist met het hoofd, met de ratio? Er is geen goed of fout in deze en misschien gebruik je ze wel allebei. Maar er is er altijd eentje die de bovenhand voert. Ik werkte vroeger voornamelijk vanuit de ratio. Analytisch, procesmatig, doelgericht. Tot mijn burn-out.

De laatste jaren hoor ik mezelf steeds vaker zeggen “mijn gevoel zegt …” of “intuïtief denk ik …”. Maar als het puntje bij paaltje komt zal de ratio de boventoon voeren. Zal ik in de actiemodus gaan. Ik ben het gewoon zo gewend. 

Zoals ik er naar kijk heb je de ratio nodig om in beweging te komen. Te gaan doen. Stappen zetten. In de actiemodus komen. De ratio zorgt namelijk voor je visie en missie. Je weet waar je naar toe wilt. Je kent je bestemming en welke doelen je moet halen om er te komen. En daar wíl je ook komen. Het gevoel speelt meer in op je WHY en je kernwaarden. Waarom wil je daar toe? Waar sta je eigenlijk voor? Wat zijn je drijfveren? 

Ga je uit van alleen de ratio en gebruik je je gevoel niet dan is de kans groot dat ze niet met elkaar matchen. De kaars zal dan doven. In mijn geval was dat dus in die burn-out. 

Andersom is dat natuurlijk ook zo. Met alleen je drive en je waarden verdwaal je. Je hebt richting nodig om “iets” te bereiken. Je wilt er toch toe doen.

Als die twee een goede verbinding hebben dan kan je vliegen. 

Zoals ik dit verhaal begon zijn beide meestal wel vertegenwoordigt, alleen heeft één van de twee de bovenhand. Jaren geleden was de verhouding bij mij 98% ratio en 2% gevoel. Tegenwoordig is die verhouding meer 70-30. Je kan dan twee dingen doen. De eerste mogelijkheid is dat je het missende deel gaat ontwikkelen (in mijn geval heb ik hulp gezocht om aan de slag gegaan met het luisteren naar mijn intuïtie). Of je gaat op zoek naar een (zakelijke) partner, collega die je missing link aanvult. Iemand die je kan helpen je bestemming te bereiken. Iemand die rekening kan houden met jouw drijfveren, waarden en ook je uitdagingen. Een rationeel persoon. Of de intuïtieve persoon, die je laat voelen, die je meeneemt in het waarom. Dan ontstaat de verbinding extern. Samen ontsteek je het vlammetje dat nodig is om verder te komen, om allebei verder te komen. 

Die verbinding, of het nu intern of extern is, moet je blijven voeden. Je moet de verbinding sterk houden, in evenwicht houden. De vlam moet blijven branden. 

Share This