De laatste wandeling van deze Cammino della Fortuna projectmaand. En wat was het een prachtige maand. Alleen maar hoogtepunten. Pittoreske dorpjes en gehuchten. Magistrale uitzichten. Inspirerende gesprekken met mooie inzichten. Zon, regen, sneeuw en heel veel pratsj.

Het perfecte begin van 2021!

En vandaag dus de 31ste wandeling en die maak ik met de burgemeester van Gulpen-Wittem, Nicole Ramaekers. Ik mag tutoyeren en Nicole zeggen en dat zorgt er mede voor dat het een prachtig en open gesprek wordt.

cammino della fortuna dag 31 nicole ramaekers

Op een andere manier ontspannen

2020 was voor Nicole een jaar waarin zakelijk de boog continu gespannen stond, continu opletten en alert zijn. Er gebeurde veel, er veranderde veel. En dat is nog steeds zo.    

De normale uitlaadkleppen en oplaadpunten zoals een weekendje weg en vakanties waren niet meer mogelijk. Maar gelukkig ontstaat er een nieuwe manier om zich op te laden. Privé ontstaat er een andere sfeer. Ook omdat veel evenementen afgelast worden en officiële bijeenkomsten minder worden. Er ontstaat meer tijd. Quality time met elkaar en de kinderen. Heerlijk genieten in de tuin met een glaasje rosé, wellness in huis halen met haar dochters, rummikuben na het eten. Zo simpel kunnen oplaadpunten ook zijn. 

Natuurlijk hoopt zij, net als iedereen dat het straks weer normaal is. Dat evenementen kunnen plaatsvinden en dat de tradities die Zuid-Limburg zo mooi maakt, snel weer opgepakt kunnen worden. Maar deze simpele oplaadpunten wil zij ook niet meer kwijt.

Als we het hebben over geluk dan is juist die quality time die het leven mooier maakt. Misschien is ze daardoor wel gelukkiger dan voor 2020.  

“De boog is altijd gespannen, maar ik ben gelukkiger.”

Zou dat te maken hebben met de pyramide van Maslov? Vragen wij ons af. Persoonlijk waren we immers steeds meer bezig met zelfontplooiing, spiritualiteit, omdat we daar rust en geluk in kunnen inden. Maar in de huidige situatie brengen we het geluk terug naar de basis, thuis, het gezin en de kleine dingen. Daar waar we ons veilig voelen. En tuurlijk, we missen de sociale contacten, maar dat is pas de volgende fase in de pyramide. 

cammino della fortuna dag 31 terug naar de bron

Terug naar de bron

Tijdens onze wandeling lopen we letterlijk tegen twee dingen aan die te maken hebben met de basis.

De eerste is de Gronselenput. Dit is een natuurlijke, altijd stromende bron. Tot 1963 werd hier water gehaald door de mensen uit de hoger gelegen dorpen. Water, een eerste basisbehoefte.  

En de Geul stroomt buiten zijn oevers. De velden waar we doorheen lopen staan vol met plassen. Het water is overal. Maar het water uit deze bron is schoon en puur. 

En het tweede zijn de koeien die we continu tegenkomen. De afgelopen 30 wandelingen ben ik veel dieren tegen gekomen. Maar nooit koeien. En vandaag zien we ze op verschillende plekken.

En natuurlijk zoek ik de symboliek op bij thuiskomst. Koeien staan voor aarde, de rijkdom van de aarde.

cammino della fortuna dag 31 verbinding met de aarde

Vandaag hebben we letterlijk contact gemaakt met de aarde. We zakken op sommige momenten echt ver in de pratjs weg. Maar de aarde en vooral de rijkdom van de aarde, dat is onderdeel van die basis waar we nu zo van genieten. De natuur, de wandelingen, maar ook het wijntje en de streekproducten.

En genieten deden we vandaag … met volle teugen.

Start: Wijlre
Wandeling: W7+W9

Share This