Wie kent hem niet, de cirkel van invloed? Ik gebruik hem regelmatig. Want hoe makkelijk is het om de ‘schuld’ bij een ander te leggen, de verantwoordelijkheid af te schuiven. Of je legt  juist de focus op de dingen waar je geen invloed op hebt zodat je energie weglekt.  Het onderwerp komt regelmatig voor in wandelingen.

Wat is nu die cirkel van invloed van Steven Covey? Eigenlijk zijn het twee cirkels, die van betrokkenheid en de cirkel van invloed. De cirkel van betrokkenheid gaat over datgene waar je iets van vindt. Het gedrag van anderen, de situatie, het leven. Alles om je heen, waar je zeker een mening over hebt, maar niets aan kan veranderen. 

De cirkel van invloed gaat dus over jezelf, de dingen waar je invloed op hebt. Wat je denkt, wat je zegt, wat je doet. Je gedachten, je mening en gedrag. Je keuzes en je stappen. 

Het is zoveel makkelijker om je te focussen op de dingen waar je geen invloed hebt. Gewoon omdat je dan zelf uit de vuurlinie blijft. Maar geen invloed hebben, levert stress op en een groot energielek. Kan jij wat er gebeurt in die cirkel naast je neerleggen? Het als feit aannemen, je kan het toch niet veranderen. 

Dus focus je op de dingen waar je wel invloed op hebt. De dingen die je wel kan veranderen. Zodat jij keuzes maken en stappen zetten in de richting van je doel.  

En als je dan ook nog op jezelf vertrouwt dan kom je vanzelf in een heerlijke flow.

Share This