Afkicken of toch niet helemaal. Vandaag had ik toch nog een etappe op de Cammino della Fortuna (morgen overigens ook 😉).

Prachtige wandeling rondom Cottessen en Camerig. Misschien wel één van de mooiste van alle etappes. Maar er is één stukje waar ik altijd een beetje tegenop zie. Een stuk dat altijd nat en modderig is. Een zware plak klei uit de dassenhollen. En het allerbelangrijkste … toch wel redelijk stijl naar beneden.

Ik weet precies wanneer dat punt komt, en ik weet ook precies wat er gebeurt. Glibberen en glijden in de pratsj. En vastzuigen in de plassen modder. 

Maar vandaag bedacht ik me, als ik dat niet meer wil, dan moet ik de route ook niet meer lopen. Kijken of er een andere route is. Tegelijkertijd denk ik wat een onzin, het gaat over 100 meter op de 7 kilometer. Doe niet zo gek. Het is toch een prachtige wandeling met machtig mooie uitzichten en liefelijke dorpjes met vakwerkhuizen.

En met die insteek in mijn achterhoofd loop ik vandaag. Voordat ik het weet, sta ik bovenaan die glibberpartij en niet veel later sta ik onderaan de berg. En ja ik glij uit, zuig mezelf vast, maar ik loop vrij makkelijk naar beneden. En dat maakt de rest nog mooier. 

Aan de ene kant gaat het om de instelling, maar ook is dit een voorbeeld van de cirkel van invloed. Er zijn immers dingen in het leven waar je geen invloed op hebt of je invloed miniaal is. Dan kan je je daar op focussen of je kan kijken waar je wel invloed op kan uitvoeren. Ik heb geen invloed op modder en glijpartijen, maar ik heb wel de keuze of ik een route wel of niet loop. 

De cirkel van invloed kan je toepassen op heel veel zaken. Bijvoorbeeld op samenwerkingen, waar je  verwachtingen niet worden waargemaakt. Leg je dan de “schuld” bij die ander of maak je verwijten naar elkaar. Doe je je beklag bij een collega en wijs je met het vingertje. Het gaat je niet verder helpen in die samenwerking. Kijk wat jij zelf anders kan doen. Begin met het gesprek. Deel je verwachtingen. Focus je op de dingen die wel goed gaan. Allemaal zaken waar je zelf invloed op kan hebben. Bepaal samen hoe je tot een goed resultaat kan komen. 

Pas jij de cirkel van invloed ook toe?

Share This